Spannmålsgård vid Göta kanal

En stilfull mangårdsbyggnad och två bostäder för uthyrning. Fastigheten som gränsar till Göta kanal har flera stora välskötta ekonomibyggnader och 268 hektar där 191 hektar är åker. Välkommen till Ljungs-Säby 1 som är veckans gård till salu.

Trakten mellan Ljungsbro och Borensberg utgörs mestadels av jordbruksbygd där öppna marker varieras med partier av skog. Här finns flera rikskända platser. Cloetta i Ljungsbro, Brunneby musteri och Ljungs slott är några exempel. Om något verkligen är extra välkänt här så är det Göta kanal som följer nära väg 34.

Veckans gård, Ljungs-Säby 1, är belägen invid väg 34 med tomten gränsande till just Göta kanal. Några hundra meter norr om kanalen flyter Motala ström mellan sjöarna Norrbysjön och Ljungssjön. Det finns alltså mycket vatten helt nära. Stora härligt bördiga åkrar breder ut sig runt gården. Närheten till väg 34 borgar också för goda kommunikationer.

Det här är en gård man gärna beskriver i ord som magnifik, representativ, klassisk storgård på slätten, vacker, anslående och så vidare. Välj vilket som helst av orden och det passar. Veckans gård är verkligen en både stor och mycket fin sådan.

Man möts av de mäktiga ekonomibyggnaderna, de flesta av uppenbart äldre byggår. Här finns bland annat ladugården från 1870 som är uppförd med stomme av sten. Den äger en sorts värdighet som berättar om den tidens imponerande skickliga byggare. I år har stenhusdelen genomgått en fasadrenovering och alla trädetaljer på byggnaden har målats om. En logdel är uppförd i vinkel till byggnaden.

Längre in genom en kort allé, omgiven av stora vackra träd i en parklik miljö, är den vita mangårdsbyggnaden belägen. Med en generös gårdsrondell i svagt vriden droppform framför och med infarten på ena sidan uppstår en mycket snygg och angenäm asymmetri. Gruset är lagt runt byggnaden.

Mangårdsbyggnaden från 1880 är i två plan. I traditionell storgårdsstil är balkongen ovanför entrén uppburen av pelare. En mycket speciell omständighet med den här fina byggnaden är att även baksidan är så elegant att den är värdig som framsida. Också här finns en generös veranda med balkong ovanför, fast nu i trä och balkongen är under tak.

Husets första våning inrymmer sådant som en stor entréhall, kontor med originalgolv, vardagsrum, sal samt en matsal med kakelugn. Köket har HTHinredning från 80-talet.

Övervåningen har ett stort allrum varifrån man kan nå balkongen. I rummet finns även en öppen spis. På den här våningen finns också ett stort och fyra mindre sovrum samt en toalett, bad och dusch.

Flygeln är i 1,5 plan och har delvis källare. I huset finns tre lägenheter. Det är två stycken med två rum och kök om cirka 60 kvadratmeter samt en lägenhet med tre rum och kök på 80 kvadrat. Huset Bygget inrymmer även den tre lägenheter. I dagsläget disponeras alla dessa av en hyresgäst.

Fastighetens areal uppgår till totalt 268 hektar. Av den utgörs 191,3 av åkermark. Enligt uppgift är den rationellt indelad och alltså mycket lättbrukad. Här är det mestadels mullhaltig styv lera. Skogen är 44 hektar och betet 21,3.

Ljungs-Säby är en välskött spannmålsgård med ett mycket fint läge och ett representativt boende.

Text: BO BÄCKMAN

Share