Stenig slänt blev blomstrande oas

Växterna trivs i unika Sinnenas gård

Ewa-Lis Hörne Messelth vid försäljningsborden.

MOTALA (LT)

Lite utanför Östergötlands gräns mot Askersund, vid Södra Kärra i Närke, ligger en unik trädgård, Sinnenas gård. Det är Ewa-Lis Hörne Messelth och hennes make Kent Messelth som för cirka nio år sedan odlade upp en stenig slänt till en oas för krydd-, medicinal- och kulturväxter. Det fina och öppna läget gör att växterna trivs. Även de som kanske inte skulle växa i vårt område. Närheten till Vättern är ett av svaren.

Visningsträdgården är rund och färgindelad, där blommor och andra växter är satta i harmoni och i olika färgställningar. Hon har ett samarbete med Nordisk genbank på Svalbard och har lagt sig vinning om, att bara ha oförädlade växter, så kallade ”mormorsväxter”. Vissa av genbanksfröerna har märkliga namn som ”Lokförare Bergfälts jätteärt”. På Nordisk genbanks hemsida står att läsa var ifrån fröerna kommer.

Så här står det om ”Lokförare Bergfälts jätteärt” eller grå sockerärt, pisum sativum.

”I början av 1940-talet fick Alida och Efraim Andersson denna jätteärt från en lokförare Bergfält i Ludvika. När Alida och Efraim på 1970-talet flyttade från sitt hus, ville de att ärten skulle leva vidare och gav den till trädgårdsmästare Olle Ridelius i Vassbo. Han gav den i sin tur till föreningen Sesam. Hur lokföraren, som levde mellan 1890 – 1945, fick tag på fröerna är svårt att säga men det har funnits olika sorter av jättelika gråsockerärter sedan 1800-talet.

”Lokförare Bergfälts jätteärt” är mycket kraftig och hög. Den kan bli upp till tre meter hög och har violetta blommor, rödaktiga bladfästen. Den får många stora, söta och saftiga ärtbaljor. De blir cirka tre cm breda och 15 – 20 cm långa och är något buckliga. De mogna fröna är ganska stora och är grågröna med svarta prickar. Ger sex till åtta ärtor i varje skida.”

Visst låter det roligt att få läsa om var ifrån ett frö eller en växt kommer. Just detta har Ewa-Lis tagit till vara och håller på som bäst med att skriva en egen bok. Hon har i nuläget dokumenterat cirka 450 växter, buskar och träd och då främst medicinalväxter och kulturväxter. I trädgården finns pärmar som beskriver alla växter med svenskt och latinskt namn, samt bild historisk information och tips. Det har tagit några år att hitta all information och ny forskning sker hela tiden. Även den nya forskningen tar Ewa-Lis med i sin bok. Vill man satsa på originalväxter bör man leta efter växter utan egennamn.

Dessa originalväxter som finns i paret Hörne Messelths trädgård har lång historia. Klostren, på sin tid, använde växter till mat och medicin. Sen kom slott och herresäten som ville pryda sina trädgårdar med prunkande blommor och egna grönsaker, buskar och träd. En del av dessa växter användes också till att färga klädestyg i vackra färger.

– Naturen är lite som ”ett Guds apotek”, sa Ewa-Lis. Mycket av kunskapen har gått förlorad men några eldsjälar försöker bevara den. Förresten fick en kvinna från Kina, Youyou To, Nobelpriset i medicin 2015 för sin forskning. Hon hade hittat att substansen artemisinin i sommarmalört var bra för bota malaria. Det visste de dock redan 340 år fKr, att ämnet var bra mot feber. Det finns mycket ätbart i naturen bara man letar.

Tidigare under åren har Ewa-Lis och Kent haft volontärer från WWOOF dvs World Wide Opportunities Organic Farm i sin trädgård. Paret har haft stort utbyte av ungdomarna från jordens alla hörn. De som kanske varit lite vilsna förut, har växt som personer och hittat sina vägar i livet tack vare Ewa-Lis och Kent.

I år har man inga volontärer utan Ewa-Lis kommer bara att ha kurser om medicinaläxter, tillverkning av ekologiska hudvårdsprodukter, livsbejakande föreläsningar, kost och näringsråd bland annat. Ewa-Lis har haft naturmedicinsk mottagning i Göteborg i mer än 25 år innan hon flyttade till Södra Kärra, så hon har stor kunskap i ämnet.

Mycket arbete har det blivit i trädgården med vattning i dessa torra, soliga dagar som månaden maj slösat på oss. Kent hämtar cirka 1800 liter vatten varje dag från Vättern. Samtidigt har Ewa-Lis vattnat överallt, så trädgården ser lika prunkande ut som om det regnat. Det blir en hel del ogräs också, men av den syns inte ett spår. Ett arbete som inte syns, men som måste göras. Allt odlas också ekologiskt.

De båda har kommit i pensionsålder och vill nu dra ner på sitt arbete. Därför kommer fastigheten att säljas framöver. De har haft en utförsäljning av sina unika växter i maj, men vill vänta med de andra försäljningstillfällena tills efter det kommit regn. Ewa-Lis har ett tydligt system med färgade stenar vid sina försäljningsbord.

En gul sten betyder gula blommor, en blå är blåa blommor och så vidare. Förutom denna underbara trädgård, som verkligen får besökaren att må bra, finns gäststuga, växthus, damm, pergola och en orörd natur alldeles bredvid den lilla gården. Kent har också inrett en musikstudio i ladan. Och den är helt modern. De båda hoppas på att gården och trädgården får leva vidare, kanske till något ungt par som insett det fina med att ta vara på vad naturen har att ge och även vill fortsätta odla dessa gamla arter. Arter som passar i vårt land och som kan utså både torka, sol, regn och kyla.

Text och bild: EVA CARLSSON

Vill du läsa mer? Bli prenumerant.

Skapa konto
Logga in

Share