Stilfullt boende efter björkallén

En stilfull mangårdsbyggnad från förra sekelskiftet med en boyta om 230 kvadratmeter och några ekonomibyggnader. 16,6 hektar mark, varav 10,9 utgörs av skog. Välkommen till Grinnerby Östergården som är veckans Gård till salu.

Härifrån är det bara några kilometer norrut till Bråvikens vatten. Svensksundsviken, som är naturreservat, sträcker sig långt inåt land här. Havsviken är grund och har tjugotalet öar varav några är naturskog. Det här reservatet inrymmer även vidsträckta strandängar. Fågellivet är mycket rikt. Uppgifter finns om över 230 siktade arter. Här kan man se det mesta från småfåglar, till vadare, gäss och havsörnar.

Arkösundsvägen, väg 209, från Norrköping går genom ett mestadels öppet uppodlat landskap med mindre skogspartier. För att komma till veckans gård, Grinneby Östergården, svänger man höger in på väg 855 några kilometer efter Ljunga. I Grinneby tar man på nytt av åt höger, eller väster. Efter en lång björkallé väntar Grinneby Östergården. Omkring själva gården är det mestadels öppen jordbruksmark som man har god utsikt över från den mycket stilfulla mangårdsbyggnaden från förra sekelskiftet.

En generös och fin veranda med glas på sidorna ger huset den trevliga varma framtoning som hälsar välkommen. Byggnaden har även en balkong på ena sidan. Huset är i ett och ett halvt plan och har en mindre källare jämte torpargrunden. Uppvärmningen sker i vattenburet system med bergvärmepump. Den taxerade boytan uppgår till 230 kvadratmeter och fördelas på sex rum och kök.

Om exteriören är stillfull, närmast pampig, på ett trevligt sätt så motsvarar interiören de förväntningar man kan ha på huset. På nedre plan finns till exempel tre salar i fil. Av dessa har två välhållna, vackra kakelugnar. Här på nedre plan finns även kök, kontor samt en hall med öppen spis.

Går man en trappa upp så finns ett allrum, två sovrum och även här kakelugnar. Här uppe finner man också ett väl tilltaget badrum, utgång till balkongen och goda förvaringsutrymmen i sidovindar. Garaget matchar mangårdsbyggnaden i stil och färg.

Gäststugan i trä har ett övernattningsrum som värms med en vedkamin. Under huset finns en matkällare som nås från den södra gaveln. Ladan av trä inrymmer såväl verkstad som garage med tre portar. Den har också förrådsutrymmen samt ett magasin som löper över hela byggnaden. På tomten finns även en mindre förrådsbyggnad.

Fastighetens areal uppgår totalt till 16,6 hektar i två skiften. Enligt skogsbruksplanen utgör skogsmarken 10,9 hektar och har ett virkesförråd om 925 skogskubik. Inägomarken omfattar 3,8 hektar, varav 3,3 ha är åkermark. Enligt fastighetstaxeringen är den totala arealen 17,2 hektar, där skogsmaken uppgår till 10 och åkermarken 3.

Grinneby Östergården är en mycket vacker och fin gård belägen på Vikbolandet, som ibland benämns som Östergötlands Österlen. Här finns flera lantliga besöksmål med och ett stort utbud av kulturella dito.

Närheten till Norrköping som man snabbt når bidrar till att man har tillgång till det bästa från både landsbygd och stad på samma plats.

Text: BO BÄCKMAN

Share