Sunt bondförnuft vid köttdisken

Den liberale, före detta riksdagsmannen, Carl B Hamilton, har gjort sig känd som en stor frihandelsvän. Frihandel till varje pris verkar det som ibland. Och det innefattar inte minst import av livsmedel. På DN Debatt skrev han (8/2) att det är dags att göra upp med den svenska livsmedelsprotektionismen.

”Importerat kött är ofta billigare och bättre än svenskt”, skrev han. ”Just importerat kött beskrivs allt oftare som hälsovådligt och skadligt på olika sätt. Ändå förbjuds det inte av våra ansvariga myndigheter. Det verkar konstigt, eller hur?”, är hans retoriska fråga. En artikel i DN om just importerat kött beskriver han som ”ett tydligt exempel på protektionistiskt krypskytte på fullt godkänd livsmedelsimport!”

Nu har en av våra ansvariga myndigheter reagerat i form av marknadschefen för Jordbruksverket, Gabriella Cahlin. I ett debattinlägg på verkets hemsida skriver hon att det är viktigt att komma ihåg att det är stor skillnad på kött och kött.

Fortsättning publicerad i papperstidningen 160219

Share