Talmannen lockade till kyrkan

Stort intresse när Lili Stenmark bjöd till Köksbordssamtal

När talmannen Andreas Norlén besöker Skärkind räcker lokalerna inte till utan byns kyrka måste öppnas så alla besökare får plats.

SKÄRKIND (LT)

Finlands riksdag har haft besök av talman Andreas Norlén. Nyss hemkommen från Helsingfors fortsätter han att göra besök, denna gång till Skärkind.

Inför en fullsatt kyrka talade han om Talmannens vardag och intresset var så stort att många tagit plats i kyrkbänkarna redan en timme innan föredragshållaren anlänt. Andreas Norlén har vunnit svenskarnas hjärtan. Korrekt, förtroendeingivande och trygg. Samtidigt går det att ana en humoristisk glimt som under de otaliga pressträffarna via reportageteamen nått fram till tevetittarna. – Jag har försökt vara mig själv under den process som jag har haft som min uppgift. Att förställa sig eller spela en roll då jag synts mycket genomskådas ganska omgående. Det känns väldigt roligt med all positivitet och vänliga omdömen som människor gett mig.

När Andreas intog sin post som talman var han beredd på att det skulle bli ett knepigt läge. Men att det skulle bli så långdraget och dessutom en sådan intensiv uppmärksamhet hade han inte med i beräkningen. – De här fyra månaderna har varit mycket hektiska och intensiva. Eftersom jag blev vald till talman den 24 september och statsministern avsattes vid omröstning den 25 september hade jag ingen förberedelsetid. Det var bara att kliva rakt in och köra på fullt ut, säger Andreas. Nyligen har nyhetsmagasinet Fokus utsett Andreas till Årets parlamentariker. Motiveringen löd: Årets parlamentariker är formellt ledig från sin plats i riksdagen men finns trots det alltid där. Under ett märkligt politiskt år är han en av få som haft möjlighet att sätta avtryck i historien. I ett läge som av många kallats komplicerat, eller till och med omöjligt, har det blivit hans uppgift att finna en lösning utan att trampa någon på tårna. Trots det intensiva arbetet med regeringsbildningen har han aldrig känt sig stressad eller uppgiven inför uppgiften.

– Det här har inte handlat om mina känslor. Min uppgift har varit att leda processen och utforma den så bra som möjligt för att alla partier ska tycka den är rimlig och rättvis. Jag har varit väldigt fokuserad på uppgiften för att ta olika steg framåt för att nå en lösning. Om talmannen misslyckas fyra gånger med att få en statsminister leder det till extraval. – Hade så skett tror jag det hade varit ett stort misslyckande för det politiska systemet som helhet. Det hade varit som att säga till väljarna att den här riksdagen som ni röstade fram med 87 procents valdeltagande dög inte åt oss partier. Därför har vi ett extraval för att se om ni lyckas bättre nästa gång. Jag tror det hade varit en negativ signal som skadat väljarnas förtroende. Den andra aspekten som talade mot ett extraval var min utgångspunkt som talman att få en statsminister vald utan ett extraval.

På frågan om det är bra för svensk parlamentarism med en blocköverskridande regering svarar Andreas att det inte är hans sak att värdera. – Det här var den lösning som partierna valde och jag tycker det kändes skönt att den låsta situationen kunde lösas upp och Sverige fick en regering. Nu får framtiden utvisa vad som händer under mandatperioden. Andreas tycker inte det är svårt att upprätthålla sin ställning som en neutralt opolitisk talman.

– När jag blev vald tog jag av moderaternas partinål och ersatte den med riksdagens emblem. Jag fokuserar på min uppgift och låter partierna med dess ledare sköta partipolitiken. Ur mitt perspektiv känner jag att det gått mycket bra. Många anser Andreas Norlén vara en konservativ politiker. Stämmer det? – Det handlar mycket om mitt tidigare liv som partipolitiker därför låter jag andra bedöma det utifrån det jag gjort tidigare, säger han och skrattar. Många har förebilder, så även Andreas. – Två som gjort stora insatser var Winston Churchill och Axel Oxenstierna. Churchill var en fantastisk talare och Oxenstierna en duktig statsman som byggde upp den moderna statsförvaltningen. Under hans tid fick vi den första riksdagsordningen. De här två personerna kan jag bli inspirerad av.

– Jag är inte bara intresserad av retorik och talform, historia är ett annat ämne som ligger mig varmt om hjärtat. Jag har läst mycket historia och för länge sedan snubblade jag över Johan Ludvig Runebergs Fänrik Ståls sägner där dikten Sveaborg ingår. Runeberg är en skicklig poet med en bra rytm och det är en stark nerv i hans dikter. Vilket Andreas bevisade då han citerade Runeberg med strofen ”Det frågtes blott, det gav ej svar” när läget under regeringskrisen var som mest spänt. Hans förklaring är att det var väldigt talande för hur en regeringsbildning kunde uppfattas.

Hur har du och din familj påverkats under de här intensiva månaderna? – Under hösten har min fru Helena dragit ett stort lass hemma. Jag har försökt åka hem så mycket som möjligt så vår son Henry ska få se mig i verkligheten och inte bara på teve. Det är viktigt för oss båda eftersom han saknar sin pappa när jag inte är hemma. Han utvecklas fort och lär sig nya saker hela tiden därför vill jag vara en närvarande pappa. – Nu har jag varit borta några dagar eftersom jag varit på min första officiella talmansresa vilket hör till traditionen att den går till Helsingfors. Det är ett sätt att markera Sveriges historiska band med Finland. Några jag träffade var Finlands president samt försvarsministern och vi förde bland annat samtal gällande samarbete mellan våra parlament.

Till sist, hur är det egentligen med kakfaten? Äter du mycket kakor? – Ja, kakor gillar jag men förstod aldrig att det skull bli så mycket fokus på kakor. Jag trodde det var en typisk svensk företeelse att bjuda på kakor till kaffet. I inledningsskedet var det inga större politiska nyheter att rapportera därför blev det fokus på kakorna istället, resonerar Andreas.

Text och bild: CARINA LARSSON

Share