Välarronderad skogsgård

Torp och ekonomibyggnader i en naturskön bygd. Fastigheten har totalt 35,6 hektar, det mesta produktiv skog men bonitet på hela 7,7. Välkommen till Getingedalen 210 som är veckans gård till salu.

Norr om Örebro finns både slättbygd och kuperad terräng. Det här blir tydligt om man kör åt nordväst från Örebro. Det skenbart platta öppna jordbrukslandskapet övergår vid Klockhammar till ett helt annat.

Själva Klockhammar erbjuder upplevelser året om. Under sommarhalvåret finns strövområden i underbar natur. Har finns friluftsbad och egen tennisbana. På vintern väntar slalombacken med lift och en mycket bra utgångspunkt för skidturer i Kilsbergen.

Norr om Klockhammar finns en alldeles speciell plats i de sköna Kilsbergen, utsiktsplatsen Rusakulan. Härifrån kan man vid bra siktförhållanden enligt uppgift se 8-10 mil. Det betyder i andra termer att man ser ett stycke in i Västmanland och in i Östergötland. Man kan med hjälp av kikare se ett radartorn i östgötska Godegård 75 km bort. Den som beger sig upp till Rusakulan innan lövsprickningen ska kunna räkna in 21 kyrktorn, synliga från utsiktspunkten.

Veckans gård, Getingedalen 210, är belägen endast ett par kilometer fågelvägen från Rusakulan. Man hittar dit genom att fortsätta väg 748 nordväst från Klockhammar. Det är en välarronderad skogsfastighet med en sammanhållen areal, enligt skogsbruksplanen, på totalt 35,6 hektar i ett skifte.

Den produktiva skogsmarken utgör 34,7 hektar. Virkesförrådet beräknas till 1944 skogskubik och boniteten till imponerande 7,7. Här finns 284 kubik naturskog. För fem år sedan avverkades och nyplanterades 21,3 hektar.

Byggnationen med bostadshus och ekonomibyggnader, är samlad till ett litet praktiskt gårdscentrum. Ekonomibyggnaderna utgörs av en före detta bakstuga i två plan, en byggnad med förrådsutrymmen och utedass samt en byggnad med förrådsutrymmen. Alla byggnader har renoveringsbehov.

Bostadsbyggnaden från år 1900 är i två plan. Den har en boarea om 80 kvadratmeter och inrymmer tre rum och kök. Vatten finns i en grävd brunn, men är inte inkopplat till huset och avlopp saknas. Däremot finns el indragen. Huset har stått ouppvärmt och obebott.

På nedre plan finns ett rum och ett kök, båda med trägolv och öppna spisar. Besiktning rekommenderas för båda dessa spisar. Övre plan inrymmer hall och sovrum med en Bergslagskamin. Liksom på nedre plan är det trägolv en trappa upp.

För den som är intresserad av att renovera äldre byggnader så borde den här gården erbjuda den rätta kombinationen av utmaningar och möjligheter. Bara de härliga trägolven i bostadshuset borde inspirera. Den som är beredd att satsa på de här byggnaderna borde kunna göra sitt eget lilla paradis.

Getingedalen 210 är belägen mellan Örebro och Nora i en naturskön bygd där härliga upplevelser och aktiviteter finns ”utanför knuten”. Möjligheterna finns för den som vill och den här gården finns med bekvämt pendlingsavstånd till större orter. Härifrån är det faktiskt bara 19 kilometer till Örebro centrum.

Text: BO BÄCKMAN

Share