Vanneboda Linedal 121

Stilfull bostadsbyggnad från förra sekelskiftet med 110 kvadrat boyta. Totalt 6,3 ha i ett skifte och egen jakt. En fastighet som lämpar sig bra för att ha häst. Välkommen till Vanneboda Linedal 121 som är veckans gård till salu.

Frövi är beläget omkring tre mil från Örebro vid sjön Väringens ena vik som sträcker sig ända in mot ortens södra del. Till Frövi tar man sig enklast på riksväg 50 norrut från Örebro. Efter ett par mil finns avtagsvägen och den ska man följa till strax innan man är framme i Frövi. Vanneboda finner man på Frövis östra sida.

Den som är sugen på upplevelser och kulturhistoria kan ta båten runt sjön Väringen, som för att ta del av de anrika bygdernas minnesanteckningar till vår tid. Färden kan med fördel kompletteras med fiske då sjön erbjuder tämligen goda upplevelser även av den sorten.

Veckans gård, Vanneboda Linedal 121, är bekvämt belägen på cykelavstånd till centrala Frövi. På orten finns affärer, banker med mera. Där finns även en tågstation varifrån det bara tar 17 minuter med tåget till Örebro. Med bil är det cirka tre mil på väg 249 till Arboga i sydost där man når E18 och E20. Kör man väg 249 åt nordväst når man väg 50 söder om Lindesberg.

Om just det här med kommunikationer och Vanneboda finns en rik historia. Platsen var en gång betydelsefull för malm- och godstrafiken till och från Bergslagen. För trafiken Frövi – Ludvika växlades 300 godsvagnar per dygn i Vanneboda. Man hade även trafik till och från Örebro. Stationen hade år 1901 totalt ett 30-tal ordinarie tåg per dygn.

Mangårdsbyggnaden från 1909 är i ett och ett halvt plan och har en mindre källardel. Den ger med sin träfasad och stil omedelbart den sköna atmosfär av förra sekelskiftet som man förknippar med trevliga berättelser. Stora fönster och glasveranda där dubbla spegeldörrar med glas överst bidrar till en genuin exteriör. Ytterligare ett par dubbeldörrar leder in till själv huset.

Interiören är moderniserad och boendet anpassat efter dagens krav och behov. Boarean är på 110 kvadratmeter som fördelas på tre rum och kök. För den som önskar finns möjlighet att utöver detta inreda ett stort vindsrum. På entréplanet finner man hall, ett modernt utrustat kök där också en vedspis används och ett vardagsrum med ekparkett. Övre våningen inrymmer hall, sovrum och klädkammare.

På tomten finns lösdrift för häst. Här finner man också en byggnad som inrymmer flera funktioner. Den är garage, hönshus och snickarbod. Gården har även ett förråd med vedbod.

Totalt uppgår arealen till 6,3 hektar som är samlade i ett skifte. Jakträtten följer köpet. Tre hektar åker och betesmark i finns i anslutning till lösdriften för häst. De två hektar skog som hör till fastigheten uppges vara lämpliga som betesmark för hästar.

Vanneboda Linedal 121 är gården för den som vill ha häst och samtidigt bo tätortsnära. Gården är lagom stor att ha vid sidan om arbete eller annan sysselsättning. Boendet i sig känns harmoniskt och skönt i det här vackra huset från förra sekelskiftet.

Text: BO BÄCKMAN

Share