Värnamogård för häst- och golfroad

Bostadshus med mycket påkostat lantkök. Flera byggnader varav ett stall med flera boxar, paddock samt fyra hektar bete. Närhet till golfbana. Välkommen till Lanna 1 som är veckans Gård till salu.

Landskapet är som en mosaik av vattendrag, jordbruksmark och skog. Man finner förstås även gårdar, byar och tätorter. Bygden kring Värnamo har det mesta.

Västnordväst om Värnamo hittar man också den fantastiska Stora Mosse som är Sydsveriges största myrområde. Man använder ofta begreppet myrhav om den. Det ger en antydan om hur stor den är. Torvlagret i själva högmossen är minst 8 000 år och utgörs till största delen av växtdelar från vitmossa. ”Skogsbevuxna sanddyner, så kallade rocknar, bildar ett system av öar och åsar i den öppna myren.” står det i beskrivningen av det här unika området.

Huvudentrén till nationalparken finns vid Kävsjön. Här finns naturum, fågeltorn, grillplatser och anpassade leder. Vad som gör det här området ännu mer komplext är de kulturmarker som också finns i myrkomplexet; två gårdar som beboddes ända fram till 1950-talet, Svänö och Lövö .

Veckans gård, Lanna 1, är belägen mellan Bredaryd och Hillerstorp nära väg 152. Öster om vägen finns Store Mosse nationalpark endast ett kort stycke bort. Söder om Hillerstorp har man mossen alldeles bredvid vägen. Intill Lanna 1, faktiskt som granne, ligger Lanna golfklubb. Den som är intresserad av både golf och häst kan knappast komma mer rätt.

Lanna 1 är en hästanpassad gård med modernt stall från 2008, fyra hektar betesmark och paddock. Själva stallet inrymmer två stora samt tre mellanstora hästboxar med öppningsbara fönster. Vidare har stallet sadelkammare, foderkammare och spolspilta. Paddocken med måtten 25 x 45 meter har ett underlag av gummigranulat och belysning.

Bostadshuset är ursprungligen uppfört 1880 och är i 1,5 plan. Det är delrenoverat 2013 och håller modern standard. Exteriört har man behållit stilen och varit trogen husets ursprung även om fasaden har uppdaterats vad gäller material. Den trevliga vita verandan ger huset den rätta karaktären. En halvtrappa leder upp till en stor altan som ansluter till ett inglasat uterum.

Huset värms med vattenburet system, luft-vatten-värmepump. Här finns också en vedpanna med ackumulatortank i garaget. Det är även förberett för solpanel på garaget. I huset finns en öppen spis med värmekassett och ”utblås på övervåningen”. Man har gått om plats här. Boarean är om 113 kvadratmeter som fördelas på fyra rum och kök. Till det kommer en biarea på hela 87 kvadrat.

Rundturen i huset visar ett trevligt disponerat boende. Entrén är generös och här finns en öppen spis samt ingång till såväl vardagsrum som till det som beskrivs som det ”lyxiga lantköket”. En snabb titt på köket förklarar ordvalet. Här skulle nog till och med stjärnkocken Gordon Ramsey känna sig bekväm!

Liksom på första plan har övre plan en rymlig möblerbar hall. Här finns mysiga sovrum med utsikt över närområdet.

Lanna 1 erbjuder ett skönt boende, direkt närhet till golf, här finns unik natur på nära håll och man når bekvämt samhällsservicen i större orter. För den hästintresserade är gården väl anpassad och det går att ta ett bad i Eskiltorpasjön fyra och en halv kilometer bort när väderleken passar.

Text: BO BÄCKMAN

Share