Vid Emils värld

Bostad med indragen fiber för bredband. Här finns flera ekonomibyggnader. 8 hektar mark där 4,3 utgör skog med god bonitet. Välkommen till Redeby Johanstorp 1 som är veckans gård till salu.

gård till salu (lt)

Härligt belägen smålandsgård i Astrid Lindgrens landskap. Bostad med sex rum och kök. 58 hektar fördelade på 18 hektar inäga och 37 skogsmark med högt virkesförråd. Välkommen till Djurstorp 140 som är veckans gård till salu.

Väster om Vimmerby i de t mest ”småländskt tänkbara” landskapet finner man Rumskulla med dess välkända Rumskullaek som åtminstone kallas Europas äldsta träd, Skuru , Urkons håla och mycket annat finns här . Längre från Vimmerby ligger Mariannelund som är en ort med stark anknytning till Astrid Lindgrens Emil och även Bullerbyn.

Just Astrids Emil och filmerna om honom utspelade sig i miljöer, kanske inte direkt vid veckans gård men ändå i den här regionen. Ett stycke söder om väg 40 ligger byn Sevedstorp. Här växte hennes pappa Samuel August upp i Mellangården och byn var i hennes tankar ”Bullerbyn”. Vid nyinspelningen av filmerna 1986 var förstås Sevedstorp, det bästa valet, den ”riktiga” Bullerbyn.

Veckans gård, Djurstorp 140, lär också ha en anknytning till Astrid Lindgren. I den långa brukarhistorien bland gårdarna och markerna i Djurstorp finns en man vid namn Jonas Peter Jonsson som föddes i Djurstorp 1832. Han var Astrid Lindgrens morfar.

Man hitta enkelt hit genom att köra vägen förbi Åbro mot Rumskulla från Vimmerby. 300 meter sydväst om korsningen mot Björnebro /Djurstorp finner man gården. Den närmast omgivande marken är öppen jordbruksmark som omgärdas av skog. Det är rofyllt naturnära och skönt.

Mangårdsbyggnaden från cirka 1870 är i två plan och har en stensatt matkällare i den södra gaveln. Den nya verandan med motsvarande räcke på balkongen ovanför är så ny att den ännu inte är målad men den ger redan nu en vink om vilken passande prydnad den kommer bli för det här vackra huset. Ägarna har vårdat huset med stor omsorg. Boytan är på 215 kvadratmeter som fördelas på sex rum och kök . Byggnaden värms genom bergvärme till ett vattenburet system. Fiber är indraget.

Köket har eklaminatgolv, en äldre inredning och vitvaror. Här finns även en extra vedspis. På nedre plan finner man vidare sådant som hall, toalett , ett större sovrum och vardags- rummet. En trappa upp finns ett allrum med öppen spis, utgång till balkongen med en underbar utsikt , sidogarderober, sovrum och badrum. Ovanför våningen finns en kallvind.

Lillstugan är idag nästan färdigrenoverad som gästhus till ett ”boende i rustik lantstil”. Den sägs ha tjänat både drängstuga och innan dess som skola . Här finns sådant som bad – rum, modernt kök, storstuga och ett öppet övre plan.

Ladugården som är sammanbyggd med loge och traktorgarage, får sammantaget en U-form med öppen gårdsinnerplan. Stalldelen användes till mjölkkor fram till 1992. Logdelen lämpar sig till förvaring av husvagnar och annat. Traktorgaraget är inrett som gårdsverkstad. Ny el finns installerad.

Fastighetens totala areal är 58 hektar. Enligt skogsbruksplanen utgörs 37 hektar av skog med ett virkesförråd om 8697 skogskubik. 12,5 hektar av jordbruks marken är skriftligt utarrenderad, resterande muntligt utarrenderad ett år i taget.

2017 betyder många år sedan Emils tid men landskapet och miljöerna har fort farande i bästa bemärkelse drag av den tiden. Här andas frid och trevnad nära den småländska naturen. Som mäklaren uttrycker det: Ett genuint boende mitt i naturen.

Text: BO BÄCKMAN

Share