En lokal som lyfter konsten

Cathrine Egelin ställer ut på Vita rum

Konstnären Cathrine Egelin vid sin oljemålning Lycka och två av sina hästar.

VADSTENA (LT)

Gunilla Grindblom och hennes galleri Vita rum på Bakgatan ser gärna till att ha en ny utställning lagom till konstrundan. Så även i år. Cathrine Egelin tycker om galleri Vita rum och dess lokal. Hon säger att en lokal är viktig. Den kan både höja och stjälpa konst. Det är tredje gången som hon ställer ut här och senast år 2017.

Cathrine är född och verksam i Motala. Hon arbetar både med måleri och skulptur i keramik.

Hennes cv innehåller många kurser, bland annat sju år hos Juan Olivares’ keramikateljé i Mjölby. Hon har ställt ut i Askersund, Linköping, Mjölby och Motala och deltagit i Norra Vätterns konstrunda.

Årets utställning heter ”Längtan och drömmar” och innehåller 37 verk. Det är huvudsakligen lergods och föremålen har olika glasyr och är brända på olika sätt. Cathrine arbetar i lera i en ateljé hos Motalakeramikern Krister Nordstedt. Målar gör hon däremot hemma, i akvarell, olja och blandteknik. I måleriet växlar motiven mellan det abstrakta och det föreställande.

Raku är roligt, tycker Cathrine och berättar att hon har bränt i Tiveden hos en kollega som liksom Cathrine är medlem i föreningen Norra Vätterns bildkonstnärer. Hon jobbar när hon vill och tar inte längre emot beställningar. De gör att arbetet känns tungt och blir ett måste.

Raku är en keramisk tillverkningsmetod, som har sitt ursprung i Japan på 1500- talet.

Sedan föremålet har tagits ut ur ugnen lägger man det i sågspån, tidningspapper, hö, halm eller liknande material, vilket fattar eld av värmen. När elden kommit igång stänger man in det i en tunna försedd med lock, som minskar syretillförseln medan föremålet fortfarande är varmt och glasyren flytande. Metoden gör att det bildas ett annat färgspektra.

Cathrine skapar sin konst med två stora inspirationskällor. Naturen är en stor del av livet, där drömmar och bilder kommer till. Hästen som har varit en stor del i hennes tidigare liv är ett kärt motiv men i utställningen finns även fåglar och landskap.

Korparna ska följas åt, ingen vill vara ensam, säger Cathrine och visar på två fåglar i raku.

Hon säger sig tycka om sagor och visar också på en häst med guldman i sagornas värld. Drömmar och sagornas värld inspirerar henne.

Jag är litet barnslig av mig, säger konstnären.

Vernissagen startar samtidigt med konstrundan men utställningen ”Längtan och drömmar” pågår till och med den 26 oktober. När Gunilla försöker sätta fast de fladdriga konstrundebanderollerna i blåsten konstaterar både hon och Cathrine att orange är en färg som syns.

Plötsligt flyger en banderoll iväg och Gunilla skyndar efter den nerför gatan.
– Bönderna häromkring har gödslat, kommenterar Cathrine. Förmodligen är det väderprognoser som styr detta mer än konstrundans start.

Text och bild: KATARINA LJUNGHOLM

Share