Har serverat glass sedan 30-talet

Halvars glass är kanske Södra promenadens mest besökta byggnad

Linn Källsholm och Cornelia Fellman lyxar till det hos Halvars glass på Södra promenaden.

NorrköpiNg (LT)

Att flanera på Södra Promenaden i Norrköping är som att strosa på Paris boulevarder. Vilket inte är så konstigt eftersom Paris var vad trädgårdsarkitekt Knut Forsberg, skaparen av Berzelii park i Stockholm, tänkte på då han år 1855 gjorde ritningarna till Södra, Norra och Östra Promenaderna. Men även Ringstrasse i Wien har varit förebild för Norrköpings promenader.

Södra Promenaden stod klart år 1899 och än i dag går det att njuta av den lummiga grönska som alléernas park – och skogslindar ger.

Utmed Södra Promenaden ligger flera skolor som exempelvis De Geergymnasiet, Kungsgårdsgymnasiet och Gustav Adolfsskolan. Ståndsmässiga byggnader som tillsammans med övriga vackra hus vittnar om storstadsmässig bebyggelse.  Men utsickarna är nog de engelska radhusen med sina paradträdgårdar. Belägna mitt emot Idrottsparken är de mycket attraktiva på bostadsmarknaden och är några av de första examplar av radhus som uppfördes i Sverige på början av 1900-talet.

Södra Promenadens mest välbesökta byggnad, i alla fall sommartid, är utan överdrift det smått oansenliga trähuset som när det öppnas upp för säsongen påannonserar att nu har sommaren äntligen kommit. Naturligtvis åsyftas Halvars glass som försett norrköpingsbor med svalkande läckerheter sedan 1930-talet.

– Oj, har Halvars funnits så länge, utbrister Linn Källström som tillsammans med kompisen Cornelia Fellman sökt sig till Halvars för en paus från arbete och studier.

– Vi brukar gå hit när vi vill lyxa till det lite. Halvars har stans absolut bästa glass, anser Cornelia.

De har köpt var sin bägare med olika sorters smaker. Med gröna plastskedar gröper duon upp lagom klickar och de turas om att förse sig ur båda bägarna.

– Om vi köper olika sorter kan vi smaka på varandras glass, resonerar de.

I bägarna finns mjukglass med topping av jordgubbsströssel, chokladbrownie och persikosorbet.

Vid glassluckan har Mikael tillsammans med sonen Martin svårt att bestämma sig. De studerar menyerna men när beslut har tagits rivs de genast upp.

– Det är för många sorter, jag vill ha av allt, förkunnar Mikael medan hans son påpekar att pappa ska akta sig för lakritsglassen eftersom det finns en överhängande risk att tänderna blir svarta.

Patricia Forsgren får ligga i allt hon förmår då sommarvärmen lockar till köp av glass.

Under 1930-talet serverades inte enbart glass i kiosken. Även godis var till salu. Bakom ursprungskiosken fanns Halvar Andersson vilken lämnade in en ansökan om att får starta försäljning av glass, frukt och godis. Dåvarande poliskammaren med yttrande från drätselkammaren gav tillstånd och saken var därmed avgjord.

 

Halvar betalade 25 kronor i månaden för upplåtelse av marken och i en lokal på Trozelligatan tillverkades glassen som betecknades som hemmagjord.

Succén var given och Halvar ansökte om nytt anstånd år efter år. Ett problem fanns dock, efter stängningsdags skulle personalen ta med sig samtliga kärl som används under dagen vilket även innefattade själva kiosken. Problem är till för att lösas därmed hade Halvar hjul på sin affärsverksamhet.

I början av 1960-talet fick glasskiosken sin permanenta plats där den står idag efter att ha haft sitt tillhåll på en gräsplätt parallellt med Gymnastikgatan.

År 2005 kände många förfäran när det stod klart att Halvars glasskiosk skulle rivas. Ängslan blev dock kortvarig, efter rivningen byggdes omgående en ny kiosk upp och ordningen var återställd. Byggnadens dåliga skick låg till grund för rivningen där Länsantikvarien var med och lade fram synpunkter på utformingen av nybyggnationen. Den skulle efterlikna den gamla med hänvisning till Ulf Lundells låt ”Jag går på promenaden” från skivan Vargmåne.

I Landsantikvariens motivering fanns bland annat att Halvars glasskiosk tillhör Norrköpings nutidshistoria och finns med i Lundells sång.

Ulf Lundell hade säkert egna smakuppleverler av Halvars glass. Enligt hörsägen besökte han glasskiosken ofta. Kanske för att svalka sig efter ett arbetspass i Norrköpings hamn där han stundom jobbade när han inte odlade biodynamiskt då han år 1971 bodde i kollektivet Wian som låg utanför Skärblacka.

När IFK Norrköping spelar hemmamach serverar Halvars IFK-glass som har lagets färger, vitt och blått. Festligast är det förstås att avnjuta segerns sötma tillsammans med just den glassen. I händelse av förlust går det går det lika bra att beställa ”En sommardröm” bestående av bananmjukglass med choklad som lär vara en himmelsk dröm eller helt enkelt en vanlig mjukglass i frasigt rån som plåster på såren. Hos Halvars finns alla smaker för den som älskar glass, även för den som inte är speciellt intresserad av fotboll.

Text och bild: CARINA LARSSON

Vill du läsa mer? Bli prenumerant.

Skapa konto
Logga in

Share