På jakt efter art déco världen runt

KLASSISKA DESIGNSTILEN BEHÅLLER SIN TIDLÖSA ELEGANS

30-talet lever fortfarande i Napier på Nya Zeeland.

VÄRLDEN (LT)

Det finns en designstil som har mer hängivna fans än andra stilar, och det är art décon. Den eleganta stilen hade sin höjdpunkt under mellankrigstiden och fortfarande kan man se… tydliga spår i arkitektur och inredning på många platser på jorden.

Empire State Building i New York är förmodligen världens mest kända exempel på art déco-stilen. Andra kända byggnader är exempelvis Chrysler Building, även den på Manhattan, och Los Angeles Memorial Coliseum där det arrangerats olympiska spel både 1932 och 1984, och det kommer även att bli en tredje gång 2028.

Just New York och Los Angeles är, tillsammans med London, de städer där det går att hitta flest och bäst art déco- inslag i arkitektur, konst och inredning. Dock är det så stora städer att art décon kan försvinna lite i mängden. Men spår från 20- och 30-talets art déco finns kvar lite varstans på jordklotet så nästa gång du ska utomlands: googla lite i förväg och läs på om vilka art déco-byggnader som just dit resmål har.

Särskilt stor var art décon i västerländska länder som USA, England, Kanada, Australien och Nya Zeeland, men även i latinska länder som Argentina, Uruguay och Mexiko var det ett populärt bildspråk. Och det går att hitta art déco överallt, inte minst i Shanghai eller på Filippinerna.

Napier på Nya Zeelands nordö kallar sig för världens art déco-huvudstad och där tycks tiden ha stått stilla sedan 30-talet. Hela stadskärnan är byggd i art deco-stil och det känns som att man vandrar runt i en gammal Hollywoodfilm. Även grannstaden Hastings några mil bort har många art déco-byggnader.

Det var 1931 som Napier förstördes av en stor jordbävning och när staden skulle återuppbyggas passade man på att följa den rådande arkitekturtrenden. I början av 30- talet var art deco den hippaste byggnadsstilen med sina pastellfärger, zickzackmönster, ljusstrålar och kopplingar till antika kulturer.

Hela centrum är byggd i art deco-stil, komplett med palmer och tidstypiska typsnitt på gatuskyltarna och är man art deco-älskare är detta så nära himmelriket man kan komma, möjligen med konkurrens av Miamis art decokvarter. För har man besökt South Beach i Miami och gått längs gatorna Collins Avenue och Ocean Drive så har man garanterat sett raden av tjusiga, pastellfärgade art décohus.

Vill man veta mer om byggnaderna finns det en intressant och trevlig självguidande rundtur man kan ta där man promenerar runt i området och via hörlurar får lära sig om de vackra husen.

Ett annat art déco-rikt område i Nordamerika är stadsdelen Colonia Condesa i Mexiko city. Där finns minst 275 art déco-byggnader i det område som kretsar kring Parque Mexico och de två gatorna Avenida Mexico och Avenida Amsterdam som går som två cirklar runt parken.

Det vimlar av art déco-arkitektur i både USA och Kanada. I Chicago finns till exempel den vackert svarta Carbide and Carbon Building och i Halifax hittar man Bank of Nova Scotia och Dominion Public Building.

I Sydamerika kan man besöka Montevideo i Uruguay. I gamla stan finns en rad art déco- byggnader och även ett art déco-museum. I Australien har exempelvis Melbourne en hel del tjusig arkitektur att skryta med. Art décon finns överallt och tycks aldrig bli omodern. Tvärtom verkar designstilen få fler beundrare för varje år.

Text och bild: TOBIAS PETTERSSON

Share