På rundtur i Sydafrikas vindalar

Hundratals vingårdar väntar på vinfantasten

Kullarna runt Stellenbosch är fulla av vinodlingar.

SYDAFRIKA (LT)

Chenin Blanc, Pinotage, Merlot, Sauvignon Blanc, Chardonnay… att besöka vindalarna kring Stellenbosch i Sydafrika är som att befinna sig i filmen ”Sideways”. Vinet är alltid… närvarande och allra bäst smakar det när man dricker det direkt på vingårdarna.

En av de bästa saker jag vet att göra när jag är ute och reser är att följa med på en dagstur ut bland vingårdar, i de länder där det finns vinproduktion.

Vanligtvis går det till så att man stannar till på fyra, fem ställen under dagen, provar en mängd olika viner samt en del övriga produkter som choklad och ost, äter lunch och kommer hem lite smålullig framåt femtiden med några inköpta vinflaskor i bagaget.

Ett bra ställe att göra det på är The Winelands i krokarna kring Stellenbosch, några mil utanför Kapstaden i Sydafrika.

Stellenbosch är en trevlig liten stad med historiska kvarter och en mängd mysiga restauranger, men framförallt är det hjärtat av Sydafrikas vinframställning. Kring de tre städerna Stellenbosch, Paarl och Franschhoek finns hundratals vingårdar och älskar man druvorna Pinotage, Chenin Blanc och Sauvignon Blanc kan man bli kvar hur länge som helst i området.

Mitt tips är att ha Stellenbosch som utgångspunkt men att ta någon dag i Franschhoek som är regionens matparadis samt någon dagstur till Paarl och kolla in Taalmonumentet – ett majestätiskt betongmonument på en kulle som syns vida omkring och som byggdes för att hylla landets elva språk.

Jag bokar in mig på ett mysigt bed and breakfast samt en vintur dagen efter, och vid tiotiden kommer en minibuss och hämtar upp mig vid mitt boende och sen ger vi oss av mot den första vingården.

Där får vi lära oss hur vin framställs samt prova sex olika sorter, från lättaste Sauvignon Blanc till en fyllig Merlot. På ställe två säljer man även diverse delikatesser som marmelad, kex och oliver.

En ostprovning ingår i priset vilket är perfekt, då kan man prova vilket vin som passar bäst till vilken ost.

”Chakalaka” är tydligen ett lokalt kultvin som har ett roligt namn men som smakar sådär. Jag slår istället till på en Chardonnay. Därefter åker vi till Franschhoek för lunch, som ingår i vinturens pris på 350 Rand.

På vingård nummer tre, som ligger vackert belägen uppe på en kulle, börjar vi i vinprovargänget bli riktigt bra kompisar. Vi skämtar och pratar nästan mer om annat än om vinerna. Vi spottar även ut betydligt oftare än under början av dagen.

Jag provar sju, åtta viner men har svårt att hitta något som riktigt faller mig på läppen. Till slut köper jag ändå en Sauvignon Blanc, mest för att ha något på hotellrummet på kvällen.

Det sista stoppet innan hemfärd är en trevlig gårdsliknande byggnad och där smakar det mesta gott. Jag köper tre flaskor för att vara på den säkra sidan. Man vill ju inte riskera att plötsligt stå där utan vin…

Text och bild: TOBIAS PETTERSSON

Share