Rhododendrondalen skänker glädje

Norrköpings vackraste plats när de 250 hybridplantorna och 80 vildartsplantorna blommar

NORRKÖPING (LT)

En vanlig syn i Norrköping är flanörer eller joggare som tar sig den tre kilometer långa slingan runt Åbackarna vid Motala ström. Kanske gör ett stopp vid Färgargården för en kopp kaffe och en nygräddad våffla. Men det som väcker störst uppmärksamhet är utan överdrift den bedårande Rhododendrondalen som funnits där sedan tjugo år tillbaka.

När över 250 hybridplantor och 80 vildartsplantor står i full blomning är det utan tvekan Norrköpings absolut vackraste plats.

Utan dåvarande stadsarkitekt Ole Brecht Andersen som tillsammans med stadsträdgårdsmästaren Lars Hågbrant år 1995 togs initiativet till anläggningen hade staden varit utan denna blomstrande dal som skänker glädje för varje sinne.

Dock ligger mycket arbete bakom innan anläggningen kunde invigas.

Hågbrant och Andersen tog kontakt med Nils Thalinson och Bo Ringdahl. Två lokala förmågor med stor kunskap om rhododendron. De träffades vid Åbackarna för att besluta var en rhododendronanläggning kunde vara lämpligast. De fann att det mest gynnsamma läget skulle vara på södra sidan nedanför Strömbacken.

Den som utförde och ansvarade för allt det praktiska kring markarbetet var Bo Ringdahl medan Ole Brecht Andersen undersökte vilka plantor som var lämpligast att börja med innan det blev dags för en beställning. All torv som krävdes fraktades till Norrköping från Dags mosse vid Omberg. Torvblocken placerades ut som kantsättning men även som fyllning på botten av de blivande rabatterna.

Efter några år inkom det ett förslag från Bo Stenström på Norrköpings kommun om anläggning av ytterligare en rabatt förutom de två som redan fanns med motiveringen att det i huvudsak skulle planteras azaleor.

Också en fjärde rabatt upp mot Linköpingsvägen uppfördes vilken var avsedd för främst vildarter från bland annat Asien och Japan. De första rabatterna består av hybrider som är en korsning mellan olika arter som har en bättre härdighet, ett vackert växtsätt och senare blomningstid.

Rhododendrondalen är välskött tack vare filvilliga volontärer som ser till att blommor som blommat över plockas bort och att växterna får tillräckligt med vatten. För hela anläggningen ansvarar Norrköpings kommun som har köpt in majoriteten av växtmaterialet. Dalen är dessutom sponsrad av lokala trädgårdsföretag och gåvor från besökande grupper. Blommor som hämtats hem från olika delar av världen men som också odlats i privata trädgårdar.

I maj 2015 anlades två nya planteringar även denna gång vid Linköpingsvägen där en skylt visar vägen ner till dalen. Parken är öppen för allmänheten dygnet runt och ryktet om dess skönhet har spridit sig vida omkring i landet. Inte bara Norrköpingsbor söker sig dit utan också de som läst eller hört talas om stadens oas kommer på besök. Vissa dagar finns medlemmar från Rhododendronsällskapet på plats för att svarar på frågor samt dela med sig av sina kunskaper om rhododendron som tillhör släktet ljungväxter. De flesta arter blommar främst under försommaren och är en omtyckt trädgårdsväxt som dessutom är relativt lättskötta. Bara de får växa i sur jord med lågt pH-värde trivs de och kan skänka blomstrande glädje under många år.

Text och bild: CARINA LARSSON

Vill du läsa mer? Bli prenumerant.

Skapa konto
Logga in

Share