Vart tog humanismen vägen?

Men hur kan det här hända. Våldtäkter, mord, misshandel och knarkkungar som härjar fritt. Vi lever väl, för allt i världen, ett civiliserat samhälle.

Säker har ni hört orden, eller ord i samma andas mening. Förvåning och bestörtning i det som händer omkring oss. Inte bara i samma kvarter, eller ut med samma väg där vi bor. Eller för all del över hela världen. Allt har vänts på ända. Barbariet visar sitt rätta ansikte i alla samhällskikt.

Alla bär på hämnd för något och ofta mot någon som är oliktänkande. Så därför blir svaret på min inledande mening: Det civiliserade samhället är dött, borta, utsuddat. Civiliserad är ett dött ord som snart suddas ut ur Svenska akademins ordlista.

En gång förfasade sig världen över det som hände på vår jord i slutet av 1930-talet och en bit in på 1940-talet. Hitler och andra världskriget låg som en våt och dödande filt över världen. Många runt om i världen skrev att de var chockade över att ett så civiliserat samhälle som Tyskland kunde ställa till med det folkmord som pågick.

Det har också pekats mot Ryssland och andra länder som massmördat både sin fiender och sin egen befolkning. Hur kunde det hända frågade sig de människor som levde i civiliserade land som exempelvis i vårt lilla Sverige. Det här skulle aldrig mera få hända sas det på 50-talet. Luftord som inte betydde någonting.

Idag ser vi hur de barbariska, för övrigt ett motord till civiliserad, talibanerna jaga sina bröder och systrar för att döda dem. Ja i första hand de som några år nu levt i ett förhållandevis civiliserat samhälle då talibanerna hölls borta med andra länders hjälp. Nu är allt raserat.

Dessa talibaner åker omkring i sina pickuper med det käraste de har hängande kring halsen. Automatkarbinen. Så fort de ser en kamera så höjer den sin skarpladdade kanon mot skyn. De beter sig som drogade babianer som ätit en rutten frukt som förvandlat saft till alkohol. Å andra sidan dödar vare sig babianer eller andra sina fränder för nöjes skull.

Även vi i lilla Svedala har fått lära oss att inrätta vårt leverne efter de efterblivet ociviliserade grupper som styr ställer, och dödar allt som hotar deras kriminella liv. I ett icke civiliserat samhälle räknas inte ett liv i mer än vad mördaren får för att döda. Civiliserad betyder ju också anständig. Men just detta ord finns inte i det lilla ordförråd gangstrarna stoppat i sitt ordarkiv.

Vi får alltså forma våra liv att bli så bra de kan bli efter de lagar som de ociviliserade satt upp. Om vi sätter oss upp emot att de misshandlar en människa på öppen gata så råkar vi själva ut för samma behandling. Det är ociviliserat att göra så tycker vi. Men det tycker inte de laglösa. Att våldta en kvinna ser många som en seger för det egna könet och applåderas säkerligen av de ociviliserades grupp. Att de sedan kan få 800 000 kronor för att de suttit häktade för länge inför rättegång är ju bara en vinst för förövaren.

I Afghanistan kidnappas små flickor för att användas som sexslavar åt de så kallade soldaterna i talibansamhället. De vänder sig i magen på mig när jag tänker på dessa barbarers utnyttjande och misshandel mot unga flickor.

Nu har hela världen vänt dessa flickor ryggen som de också gjort mot alla oliktänkande i sitt land. Därmed accepteras att barbariet får ta över i detta land och att dödandet och våldtäkterna får ske med vårt goda minne.

Vart tog humanismen vägen hos stormakterna. Vart tog moralen och etiken vägen i vårt eget Sverige. Orden: ”Vi ska ta i med hårdhandskarna mot det ökande våldet i vårt land”, har vi hört till leda. Allt medan de som håller på att ta över vårt land får härja fritt.

Civiliserat står ju också som förklaring orden icke primitiv. Tänk då att vi håller på att gå tillbaka tusentals år här på jorden när vi visar upp ett beteende som går ut på att slå ner allt som icke passar det egna tänket. När människor säger att de skaffat ett basebollträ som de har ståendes innanför dörren som vapen mot inkräktare av olika grad, blir jag fundersam. Har vi gått tillbaka till stenåldern, då det enligt en del historiker var just en klubba liknande ett basebollträ, slagträ, som användes vid strid och för att dräpa andra.

Hur ska vi göra för att komma tillbaka till det civiliserade samhället där förståelse för våra medmänniskor rådde. Ett sätt är att utrota det onda. Men hur gör man detta. När knarkhandeln är en av de största arbetsgivarna i världen är det en tuff fight som ska till. Vi kan inte bara låsa in oss och skylla allt på olika regeringar. Vi måste alla hjälpa till att återta vår jord och våra städer. Bygga civiliserade samhällen där förståelse och demokrati får råda. Samt att sluta tro att ondskan sitter i hudfärgen.

Den dag då alla kan resa till alla länder och mötas av förståelse och acceptera allas rätt att tycka och yttra sig kommer jag själv aldrig att få uppleva. Men jag hoppas innerligt att mina barnbarn och barnbarnsbarn får uppleva att ordet civiliserat betyder samma sak över hela världen.

Ulf Holmertz

Share