Amerikahus och hästmöjligheter

Ett stort bostadshus av modellen som kallas Amerikahus. För den som har häst finns bra möjligheter genom egen ridbana, hagar och stall samlat nära bostaden. Välkommen till Marielundsvägen 4 i Mariedamm som är veckans gård till salu.

Mariedamm är en mindre ort i Askersunds kommun. Orten kom till tack vare Trehörnings masugn som fanns på platsen. Den finns kvar än idag och är en av Sveriges bäst bevarade mulltimmerhyttor. Man pekar även på den som skälet till att en järnvägsstation kunde anläggas. När stationen kommit till 1873 växte Mariedamm till och blommade upp.

En utförlig beskrivning av orten för 90 år sedan finns i en artikel i NA daterad till 12 april 1926. Där berättas att det fanns ”… 2 bankkontor utom postsparbanken och Örebro sparbank, vilken här håller kontor 2 gånger i månaden.”, två vardera av diversehandlare, slaktare, skohandlare, handelsträdgårdar, modehandlare, kaféer samt hotell, skjutsstation, sågverk, kvarn, garveri med mera.

Namnet Mariedamm kom till år 1713 genom att Jean De Geer ändrade från Dammen till Mariedam. Både hans första och hans andra fru hette Marie. Dagens stavning, Mariedamm, är så sen som från 1960. Idag beskrivs Mariedamm gärna som något av en Bullerbyort. Här finns en egen badplats och bevarade äldre byggnader med rik historia.

Veckans gård, Marielundsvägen 4, är belägen alldeles i sydöstra kanten av Mariedamm och nära en mindre sjö och några hundra meter från sjön Skiren som har strand mot själva tätorten. Det är en mindre gård med tillhörande ekonomibyggnader samt fem hektar betes- och skogsmark. Bakom bostaden, i öster, finns även en paddock eller ridbana om 20 x 40 meter. Gården är närmast perfekt för den som har häst. Trädgårdstomten är på generösa 3 000 kvadratmeter. All areal finns i anslutning till byggnationen.

Det som kanske är mest anslående för den här fastigheten är bostadshusets ovanliga stil. Huset från 1909 är byggt i en modell som kallas Amerikahus och det lär finnas flera sådana här i Mariedamm. Utmärkande för den här stilen är bland annat att huset har dubbla nockar. Det här är ett udda hus man omedelbart faller för!

Boytan är på 148 kvadratmeter och huset har även en mindre källare. Huset värms med ett jordvärmesystem i ett vattenburet system. Det kompletteras med elradiatorer och kökspanna. Vad som är en fördel är att det finns såväl kommunalt vatten som avlopp.

Invändigt är det högt i tak och hemtrevligt. Det mesta är nyrenoverat men här finns även utrymmen där renovering ännu pågår och något som inte påbörjats. Där renoveringen är klar har huset en uppfräschad atmosfär av tidigt 1900-tal som trots moderniseringar ändå är tagen med till 2000-talet. Flera kakelugnar förstärker det genuina.

På fastigheten finns en ekonomibyggnad med en stalldel där man finner tre boxar varav den ena är en ponnybox. Det finns utrymme för lösdrift på mark som har markduk och stenmjöl. Förrådslängan har tre ingångar. Byggnaden har på den norra sidan en isolerad hunddel som byggts med tillhörande hundgård.

Veckans gård har mycket att erbjuda för den som har hästar men även för den som söker ett trevligt boende som både är tätortsnära och landsbygd. Såhär på gränsen till det trevliga Mariedamm kan man knappast komma närmare den drömmen.

Text: BO BÄCKMAN

Fortsättning i papperstidningen 161209

Share