Charmig gård vid Stora Tron

En charmig mangårdsbyggnad med skönt boende. Välskötta byggnader och vackert läge. 90 hektar mark och 17 hektar vatten, jakt och fiske. Välkommen till Hälla 10 som är veckans Gård till salu.

Bygden mellan Tjällmo och Borggård med jordbruksmark och skog, har även sankmarker, mindre och större sjöar. Här är den bitvis vad några kanske benämner den trolsk. Här finns också kommungränsen mellan Motala och Finspång.

Veckans gård, Hälla gård 10, är belägen nära sjön Stora Trons östra strand. Fastigheten har också en lång strandrätt i sjön och även i Tjällmoån. Det är en skogsgård i ett skifte med ett virkesförråd om 9 887 skogskubik.

Gården känns mycket välordnad med klar uppdelning mellan boende och övriga byggnader. Det är samlat utan att vara inpå vartannat. Ladugården är traditionellt belägen längst från bostaden, cirka 50 meter, med såväl trevliga som praktiska öppna ytor mellan.

Man möts av en i grunden ganska traditionell mangårdsbyggnad som genom många detaljer som snickarglädje här och var lyfts till att ha en helt egen både vacker, trevlig och intressant stil. Mangårdsbyggnaden har en inglasad veranda med balkong ovanpå. Så långt är det inget ovanligt men den här verandan kan väcka habegär hos den mest kräsne. Både stilmässigt och trivselmässigt är den nog i topp bland mysiga verandor.

De röda markiserna över fönstren, ett burspråk som är en uppvisning av hur kreativ glädje kan tillföra det där extra, den generösa altanen lovar underbara timmar när vädret visar sig från sin rätta sida bidrar, utan att någon del tar över till helheten. Ju mer man tittar desto mer härliga detaljer upptäcker man. Varje del ger det här huset dess alldeles egna speciella charm. Det vackra lilla lusthuset, som uppfördes 2013, framför verandan är förstås pricken över i.

Mangårdsbyggnaden har en historia på platsen sedan 1791. Den byggdes om och renoverades 1872 som nu är det byggår som används. 2001 byggdes huset till och helrenoverades.

Under den här senaste större renoveringen förlängdes huset i markplan och nu tillkom även en suterrängvåning. Huset har en vattenburen uppvärmning med jordvärme.

Planlösningen har fortfarande drag av en äldre byggnad men här finns givetvis ett modernt boende för nutidsmänniskans behov och krav. Golvvärme i markplan, suterrängvåning samt i övervåningens badrum hör dit. Ett modernt kök med matplats i burspråk, badrum helt i stenmaterial är andra exempel. Här bor man riktigt bra.

Flygeln inrymmer en lägenhet med kök, två sovrum och allrum. Den värms med ved genom rörspisar och täljstenskamin. Byggnaden används till konceptet Bo på Lantgård. Den har även en bod och ett spannmålsmagasin.

På gården finns också en gäststuga med ett vinterisolerat gästrum och ett garage för två bilar. En del av gäststugan används för massageverksamhet.

Till en sådan här gård hör förstås jakt och fiske. Jakten är muntligt upplåten men tillfaller köparen vid tillträdet. Fiske finns på eget vatten med tillgång till bland annat kräftor och ett bra bestånd av gös.

Hälla gård 10 är en välskött gård med många goda och trevliga möjligheter. Sedan finns ju ett skönt boende i en mycket charmig mangårdsbyggnad.

Text: BO BÄCKMAN

Share