Drömläge invid Multens strand

DCIM170MEDIADJI_0211.JPG

Ett insynsskyddat bostadshus i det vackra böljande landskapet och med hela 1,2 kilometer egen strandlinje. Hit hör också flera ekonomibyggnader, 90 hektar varav 83 är skog, jakt- och fiskerätt. Välkommen till Fallhyttans gård som är veckans Gård till salu.

Lekebergs kommun är en ung kommun. Efter att ha tillhört Örebro kommun blev den en egen 1995. Den är belägen mellan Örebro och Karlskoga och har Fjugesta som centralort. Lekebergs blandade skogs- och jordbruksbygd breder ut sig nedanför Kilsbergen. 12 kilometer väster om Fjugesta och 38 från Örebro finner man orten Mullhyttan. Den kallas ofta ”Porten till de blå bergen” och har drygt 500 invånare.

Strax sydväst om Mullhyttan finns en verklig naturpärla, högmossen Skagerhultsmossen. Den är naturreservat sedan 1982 och en av Mellansveriges största högmossar. Boende i bygden har nära till den här platsen där fågellivet erbjuder många spännande möten. Inte minst tranorna som samlas i stora antal, faktiskt flest häckande tranor per ytenhet i länet, gör mossen värd ett eller återkommande besök.

Mossen har också en udda historisk lämning. Det är en medeltida väg, kallad Likvägen, där man körde sina döda från Skagershult till Tångeråsa innan man 1647 fick en egen kyrka.

Norr om Mullhyttan finns sjön Multen och intill den finner man också veckans gård Fallhyttan. I sjön mellan Fallhyttan och Mullhyttan ligger Trumön som egentligen är en halvö. Där finns ett nakenbad som ägs och drivs av NF Bergslagens Solsport (NBS). Det är öppet för allmänheten ”…under förutsättning att det badas utan kläder.”.

Fallhyttans gård är alltså naturskönt belägen i en levande skön bygd med många upplevelser runt knuten. Man har bostadshuset rakt fram efter ekonomibyggnaderna som flankerar infarten. Från den mer skogsdominerade terrängen öppnar sig tomten och granntomterna med mest öppen mark ned mot sjön. Det är ett läge att drömma om.

Bostadshuset från sent 1800-tal värms med ett vattenburet system och vedpanna. Boytan anges till 92 kvadratmeter. Ett generöst uterum erbjuder en lika generös och härlig vy över den vackra sjön.

Vare sig man tar en stund där själv, med familjen eller med vänner är rummet där tveklöst en plats för trivsel, avkoppling och njutning. Huset som helhet behöver dock en del omsorg för att riktigt komma till sin rätt. Nära bostadshuset finns Drängstugan som även den har samma sköna utsikt mot sjön.

I den ena ekonomibyggnaden finns bland annat en verkstadsdel och en egen slakteriavdelning. Här finns även en höskulle. Den andra ekonomibyggnaden inrymmer sådant som vedhantering med klyv, hönshus, loge och pannrum. På gården finns även tre växthus och en sjöbod.

Fastighetens totala areal är 90 hektar. Av dessa är sex inäga och 83 produktiv skogsmark. Virkesförrådet beräknas till 6 000 skogskubik och boniteten till 6,8. Trädslagsfördelningen domineras av tall och gran, med 42 respektive 52 procent.

I sjön finns kräftor och fiskar som öring, gädda, abborre och lake. Jakträtten är utarrenderad på ettårskontrakt.

Fallhyttans gård kan uppvisa ett läge som kan få den mest kräsne att börja drömma. Med 1,2 kilometer egen strandlinje, sjöbod och fiskerätt i den vackra sjön är det här en fastighet som har det lilla extra. På rimligt pendlingsavstånd finns också samhällsservice. Redan i Mullhyttan finns sådant som en F6-skola och affärer.

Text: BO BÄCKMAN

Share