Egen trivselskog och hundgård

sid 20 gts

Ett nyrenoverat bostadshus där man bor bra, ladugård, hundgård och flera mindre byggnader betyder möjligheter. Sex hektar mark varav fyra hektar är så kallad trivselskog hör till. Välkommen till Sandkullatorp som är veckans Gård till salu.

Kör man från Väderstad mot Boxholm, tar höger mot Trehörna och efter en mil tar höger igen, då mot Årstorp, återstår någon kilometer till veckans gård, Sandkullatorp. Landskapet utgörs av mycket skog, mindre sjöar och vattendrag. Här och var finns områden med öppen mark som omger gårdar och annan bebyggelse.

Härifrån når man snabbt orter som Boxholm, dit är det 15 kilometer, till Väderstad är det 16, till Mjölby 27 och Tranås är bara två mil bort. Det här är fördelen och valfriheten som följer med att bo mellan flera orter.

Gårdsbilden är sammanhållen men ändå med tydlig skilje mellan ladugård och bostad. Det är ett ombonat intryck man får av boendet såväl som av gården som helhet. Bostadshuset från1939 i ett och tvåtredjedels plan har en inbjudande generöst tilltagen inglasad veranda som sträcker sig runt ett hörn för bästa ljus och sikt. Huset har på senare år renoverats och håller därmed en bra boendestandard. Det värms med ett vattenburet system och jordvärmepump.

Huset inrymmer fem rum samt två hallar och kök. Boytan anges i taxeringen till förhållandevis blygsamma 73 kvadratmeter och biytan till nästan lika mycket, 69 kvadratmeter. Nuvarande ägare anser att även en större del av biytan borde räknas in i boytan. Oavsett hur man räknar ger huset ett rymligt och större intryck.

Köket som blev färdigt 2015 är ljust och modernt. Den äldre köksspisen finns kvar och ingår naturligt och smakfullt i den nya inredningen. I köket ligger nu även ett massivt nylagt furugolv. På nedervåningen finns även matrum och kontor med bevarade massiva trägolv.

Trappan till övre plan leder till en stor möblerbar hall. Häruppe finns en nyrenoverad wc med tvätt, ett större sovrum med massivt trägolv, ett mindre sovrum samt inredd och en, fiffigt nog, isolerad kattvind.

Det antas att gårdens äldsta byggnad är den flygel som finns intill bostadshuset. En gång i tiden var den en handelsbod. Idag är den förråd och platsen för jordvärmepumpen.

Gården har en ladugård med en äldre djurinredning kvar. I byggnaden finner man också skulle och logdel. Den södra gaveln har ett mindre påbyggt magasin med yttermåtten åtta gånger nio meter.

Den byggnad som tidigare varit pannrum används för närvarande som förråd men kan enligt bland andra mäklaren utan större insatser omvandlas till något annat, kanske ett viltslakteri. Fastigheten har en hundgård vid gårdscentrum. Den ligger i anslutning till en mindre bod som har el indragen.

Fastighetens areal uppgår till sex hektar fördelade som en hektar inäga och fyra med skog samt en hektar övrig mark. Skogen består främst av planterad ungskog som till viss del planterats på betesmark. Vill man så går det att återställa marken till bete igen. En fjärdedel av skogen har ett äldre trädbestånd. Att man kallar den här skogen för trivselskog är förståeligt.

Sandkullatorp är en varmt välkomnande liten gård som erbjuder ett bra boende mellan flera orter. För den som vill kombinera ett naturnära lantligt boende med arbete på någon ort och eller med en verksamhet på gården finns möjligheterna.

Text: BO BÄCKMAN

Share