En skön plats på jorden

Två fritidshus, maskinhall och magasin men härligt läge. Uppåt 90 hektar mark varav 80,3 utgörs av skog med ett virkesförråd om 14 789 skogskubik. Välkommen till Idhult Södergården 1, 2 som är veckans Gård till salu.

Terrängen höjer sig markant när man svängt in på Svinhultsvägen söderut från västra delen av Österbymo. Här och var kan man där det till största delen skogiga landskapet öppnar sig se vidsträckta vackra vyer som påminner om norra Sverige.

I den här delen av Ydre finns flera naturreservat och de närmaste har namn som klingar inbjudande: Susehålsravinens –, Korphålornas – och Silverån naturreservat. Vem lockas inte att besöka och utforska sådana platser? När man sedan läser om vad som finns i reservaten känns besöken nästan nödvändiga.

Länsstyrelsen skriver bland annat om Korphålorna att: ”Om du är rädd för Näcken eller Huldran måste du hålla dig till den markerade vandringsleden!”.

Sägner och myter har en mycket framträdande plats i Ydres kulturhistoria. Vid Svinhult finns också den delen rep-resenterad. Här handlar det om den faktiska och dokumenterade verkligheten som miraklet vid Barnastenen. Det finns skyltar till platsen som går att besöka. Predikare-Lenas minnessten finns även den i Svinhult och bakom den finns ett livsöde som är väl värt att läsa om. Hon började som mycket ung att predika bland torpare och bönder. Myndigheterna såg inte med blida ögon på detta.

Veckans gård, Idhult Södergården 1, 2, ligger söder om Svinhults kyrka och Flodlycka längs väg 531. Det slitna uttrycket idyll känns dock både ovanligt relevant och passande för den här miljön med äldre gårdar vid landsvägen, vackra omgivande hagar och skogen som breder ut sig bortom dessa.

Här på gränsen till Småland finns också en aning av Astrid Lindgrens miljöer. Ja, det här är en skön plats på jorden.

Byggnaderna utgörs av två fritidshus samt av ett magasin och en maskinhall, vilken även är vedförråd. Det ena fritidshuset har källare under en del av huset. Uppvärmningen sker med såväl vedeldad spis som kaminer. Huset har sommarvatten med avlopp till en stenkista.

Här finns tre rum och kök. På nedre plan finns ett vardagsrum som har en öppen spis. Här finns även köket med bänkspis, vedeldad järnspis, diskbänk och skafferi. Två av husets tre rum finner man på övre plan, ett har en öppen spis och det andra en vedeldad kamin.

Det andra fritidshuset är mindre och inrymmer två rum och kök. Båda fritidshusen har en gammaldags mysig interiör.

Skogsinnehavet är stort. Enligt skogsbruksplanen omfattar den produktiva skogsmarken 80,3 hektar med ett virkesförråd om 14 789 skogskubik och en medelbonitet på 6,9. Det är nästan uteslutande barrskog, med endast någon procent löv. Ett stort plus är att skogsinnehavet är lättillgängligt genom både allmänna och enskilda vägar.

Fastighetens jakträtt tillfaller köparen vid tillträdet. Vilt såsom hare, rådjur, vildsvin och älg nämns som jaktbart. För fiskaren finns fiske i Silverån.

Idhult Södergården 1, 2 är gården för den som vill äga och bruka skog utan att bo på gården. Läget för fritidshusen måste anses som bland de skönast tänkbara för den som förstår att njuta av den här härliga bygden.

Text: BO BÄCKMAN

Share