Förtjusning på slätten

sid22gts

Ståtlig mangårdsbyggnad med flyglar samt flera ekonomibyggnader. 55,6 hektar mark, varav 37,5 åker och 12,6 skog. Vackert läge i jordbruksbygden på slätten. Välkommen till Örnsnäs som är veckans Gård till salu.

Skänninge, Östgötaslätten, små gårdar och stora, potatiskommun, jordbruksbygd, utbyggt vägnät, tågtrafik, kulturbygd och mycket mer. Det här, slättbygden, är kanske urtypen av den bild av Östergötland som är mest etablerad för besökare utifrån.

Även om bilden av Östergötland som endast slättbygd är djupt orättvis för ett län som ”har allt utom fjäll” så har slätten och den här bygden en speciell karaktär som det är svårt att bortse från. Det räcker att nämna Skänninge med marken, Vårfrukyrkan, historia och stadshotell. Lägger man till det som finns inom en bekväm radie, som Bjälbo, Väderstad, Tåkern, Mantorp, Mjölby med mera, är det tätt med modern verksamhet, historia och sköna vyer.

Veckans gård, Örnsnäs, är belägen nästan rakt norr om Skänninge. Det är nära, men det är heller inte långt till orter som Mantorp, Motala, Vadstena och Linköping. Efter allén tar Örnsnäs värdigt emot med sin ståtliga vita mangårdsbyggnad som flankeras av flyglar i samma stil. På framsidan finns en grusplan med en liten gårdsrondell och en lyktstolpe för mörka kvällar. Det är en uppvuxen tomt som förstärker känslan av en sedan länge etablerad plats.

Mangårdsbyggnaden är ursprungligen från tidigt 1700-tal men har renoverats flera gånger sedan dess och även moderniserats. Senaste renoveringen genomfördes 1995- 96. Huset är i 1 ½ plan och har en taxerad boyta om 172 kvadratmeter. Direktverkande el och ved borgar för uppvärmningen. Enligt uppgift finns åtta eldstäder i byggnaden, varav sju är godkända för eldning. Huset är uthyrt.

Av de två flyglarna är den södra ett bostadshus i 1 ½ plan med källardel. Lägenheten i 1 ½ plan har en boyta på 98 kvadratmeter. Entré, kök, sex rum samt toalett med badkar finns på nedre plan medan det på övre plan finns en möblerbar hall, ett rum samt kallvind. Husets två kakelugnar är inte godkända för eldning. Bostaden har 50-talstandard och anses vara i behov av renovering.

Den norra flygeln är liksom den södra i 1 ½ plan med källardel. Byggnaden har förrådsutrymmen i både första och andra plan. På baksidan, som är i suterräng, finner man två bilgarage.

Ladugården utgörs av en 10 x 25 meter stor djurdel och en 17 x 30 meter stor loge. Byggnaden används idag till förråd och maskinhall. Av intresse kan vara att det i djurdelen finns en äldre stallinredning. Det finns både el och vatten indraget.

Fastighetens areal uppgår totalt till 55,6 hektar mark. Av arealen är 12,3 hektar skog med ett virkesförråd på 2 800 skogskubik med en beräknad medelbonitet på 8,9. Åkermarken uppgår till 37,47 hektar på fyra åkermarksskiften. Knappt två hektar bete finns i inägan. Såväl åker som bete är utarrenderade till och med 2017-03-13 då arrendet är avslutat. Jakten följer köpet.

Örnsnäs är en vacker gård med ett vackert bra läge i den östgötska slättbygden. Den lummiga inramningen av byggnaderna gör det ännu trevligare.

Text: BO BÄCKMAN

Share