Generöst på Råda Nygård

sid19GTS

Det är en mindre gård med 2,5 hektar mark. Souterrängvilla med generösa ytor. Sommarstuga en mycket fin ekonomibyggnad, magasin med mera finns på fastigheten. Välkommen till Råda Nygård som är veckans Gård till salu.

Arkösundsvägen, väg 209, från Norrköping går genom ett mestadels öppet uppodlat landskap med mindre skogspartier. För att komma till veckans gård, Råda Nygård, svänger man höger mot Tegneby. Avtagsvägen finns nästan mittemellan Ljunga och Östra Husby. Gården finns på vänster sida efter 450 meter.

Det är bara ett par, tre kilometer norrut till Bråvikens vatten. Svensksundsviken, som är naturreservat, sträcker sig långt inåt land här. Havsviken är grund och har tjugotalet öar varav några är naturskog. Det här reservatet inrymmer även vidsträckta strandängar. Fågellivet är mycket rikt. Uppgifter finns om över 230 siktade arter. Här kan man se det mesta från småfåglar, till vadare, gäss och havsörnar.

Råda Nygård är omgiven av öppen jordbruksmark. Tomten är generös och ger en omedelbar upplevelse av frihet att röra sig ute, kanske ägna sig åt någon aktivitet. Bostadshuset är vänt mot vägen medan ekonomibyggnaderna är belägna längre in. Allt ger ett välordnat, snyggt intryck.

Bostadshuset från 1977 har en boyta om 113 kvadratmeter och ytterligare 140 i biytor. Det är en villa i souterräng med fasad av stående träpanel. Huset värms med jordvärme. I markplanet finns garage. Den delvis inglasade altanen är under tak.

Inne i bostaden ger den rätt öppna planlösningen ett luftigt behagligt intryck. Trätaken ger en ombonad trivsel. Det stora vardagsrummet är inbjudande och blicken dras dit. Rummet kan vara en plats där man gärna tilllåter sig att sitta i en skön fåtölj och bara ha det bra en stund. Köket är renoverat 2011 och i anslutning till detta finns en trevlig matplats varifrån man kan gå ut till altanen.

Den här tidens villor har ofta en gillestuga och det finns även här. I källarplanet finner man den tillsammans med andra utrymmen som tvättstuga, bastu och hobbyrum. Huset är som gjort för att alla i en familj kan ha sin favoritplats och kunna ägna sig åt sina intressen och till att umgås.

Sommarstugan står ett stycke bort på tomten. Den har en boyta om 80 kvadratmeter. Huset är disponerat så att bostadsdelen har två rum och kök på nedre plan och ett rum på övre där det även finns yttervindar. En del av övervåningen är dessutom magasin.

Fastigheten har ekonomibyggnad eller ladugård i mycket gott skick. Den har tidigare använts av Försvarsmakten som även utfört flera renoveringar och ombyggnationer. Spåren från deras aktivitet syns på sådant som förstärkt belysning, en murad brandvägg samt att all äldre stallinredning är borta. För köparen erbjuder byggnaden goda möjligheter att efter eget tycke använda eller bygga om – kanske till stall. I byggnaden finns även sådant som verkstad, loge, skulle och magasin.

För den som vill ha en gård med ekonomibyggnader utan att för den skull ägna sig åt jordbruk är Råda Nygård så nära man kan komma. Här finns ett modernt boende med tillhörande fin ladugård med möjligheter och dessutom ett magasin på en lagom stor mark, smidig förbindelse till tätorten, fantastisk natur ett stenkast bort och mycket annat.

Text: BO BÄCKMAN

Share