Guider och vandringar

Bli guidad via mobilen i Linköping

I Arkitekturrundan berättar Gunnar Elfström, tidigare stadsantikvarie, om 28 olika byggnaders historia.

LINKÖPING (LT)

Via din mobiltelefon berättar en trevlig speakerröst, en kändis med anknytning till Linköping och Östergötland, på ett lättsamt och informativt sätt om saker du ser. 

I mobilen ser du bilder, ritningar och kartor som kompletterar det du ser under din vandring. Det finns fyra turer att välja mellan som är lite olika långa. Välj själv vilken som passar dig bäst. Alla vandringar börjar vid Östergötlands museum och nås med QR-koden eller via webbplatsen Stadsvandringar i Linköping.

Stadsvandringar i Linköping
Du kan vandra genom Linköping och lära dig mer om konstverken, arkitekturen, medeltiden eller 1800- och 1900-talens lilla stad.

Konstrundan
Konstrundan på cirka 90 minuter tar med oss till 27 offentliga konstverk i staden, med skådespelerskan Marie Göranzon som ciceron.

Arkitektrundan
I Arkitekturrundan, cirka 90 minuter berättar Gunnar Elfström, tidigare stadsantikvarie, om 28 olika byggnaders historia. Byggnadernas ålder spänner mellan 1100-tal och 1980-tal med viss tonvikt på årtiondena runt sekelskiftet 1900.

Medeltidsvandringen
Medeltidsvandringen, cirka 60 minuter har skådespelerskan Sofia Helin som berättare. Vi får höra om låsta källare, djupa brunnar, smala trappor, arkeologiska fynd, skelett, murar under gräsmattan och mycket annat.

Från brand bondby till modern stad
Den fjärde vandringen, Från bränd bondby till modern stad, cirka 80 minuter, är en tidsresa genom Linköping under de senare århundradena. Här berättar den välkände östgöten Peter Harryson om stadsbranden år 1700 som ödelade stora delar av staden, den långsamma återuppbyggnaden fram till expansionen på 1900-talet och den moderna stadens födelse.

Källa: LINKOPING.SE

Share