Hästgård nära Svensksundsviken

sid21GTS

Fräsch och trevlig bostad om fem rum och kök. Stall för sex hästar, stängslade hagmarker och en travslinga om 1 500 meter. Arealen är 15 hektar, båtplats, jakträtt med mera. Välkommen till Myra gård som är veckans gård till salu.

Svensksundsviken med kringliggande strandområden är naturreservat. Havsviken är grund och har tjugotalet öar varav några är naturskog. Det här reservatet inrymmer även vidsträckta strandängar, fågellivet är mycket rikt. Uppgifter finns om över 230 siktade arter. Här kan man se det mesta från småfåglar, till vadare, gäss och havsörnar.

På den västra sidan viken sträcker sig den udde ut som kalls Djurön. Där kom den kända Djurö kvarn att uppföras under tidigt 1900-tal. Själva Djurö gård härstammar från 1700-talet. På djuröns yttersta spets kom norra Europas största spannmålshamn att finnas men själva kvarnen är borta sedan länge.

Arkösundsvägen, väg 209, från Norrköping går genom ett mestadels öppet uppodlat landskap med mindre skogspartier. Veckans gård, Myra gård, finner man strax utanför Norrköping, norr om väg 209 efter att man passerat Ljunga.

Svensksundsviken är mycket nära. Det är lite träd, man kan kalla det skogsdunge, närmast gården vilket ger en ombonad känsla i ett annars tämligen öppet område. Byggnationen är samlad fast med behaglig rymd mellan husen. Till vänster finns Lillstugan, rakt fram stallet och till höger bostadshuset. Hällar går i dagen och det finns något av en skärgårdskänsla på gården.

Bostadshuset från 1929 är i ett och ett halvt plan. Det är ett boende med väl tilltagna ytor. Boarean uppgår till 168 kvadratmeter och biarean till 61. Huset värms upp med ett vattenburet system, bergvärmepump och täljstenskamin. Altan med markis finns både på husets har på fram- och baksida. På framsidan finns även en inglasad veranda.

Interiören är luftig, fräsch och modern. Köket har en matplats och är maskinellt modernt väl utrustat. I köket finns även en täljstenskamin. Badrummet har klinkergolv, kaklade väggar och är även det välinrett för att vara bekvämt och praktiskt. På det här våningsplanet finns även allrum, sovrum, kontor, förråd med mera.

Övre våningen möter med ett stort allrum. Här uppe finns även ett mindre sovrum. En stor del av planet utgörs av en oinredd vind som går att inreda med ytterligare rum. Det här är ett mycket trevligt bostadshus i delvis egen stil som samtidigt har möjligheten att lägga ännu en yta till bostaden. Lillstugan har även den 1929 som angivet byggår och den är i ett och ett halvt plan. Boytan är 75 kvadratmeter.

Stallet har en area om 200 kvadratmeter och inrymmer sex boxar. Här finns skötselplats, sadelkammare, vattenrum, foderutrymme med mera. I byggnaden finns även bland annat en verkstad. Gården har stängslade hagmarker och travslinga om 1 500 meter. Det är bekvämt så kallat skrittavstånd till ett ridhus.

Fastighetens areal är totalt 16 hektar. Cirka hälften av dessa utgörs av åkermark. Den är inte utarrenderad och därmed direkt tillgänglig för köpare. Idag odals vall. 4,25 hektar mark är belägen vid Bråviken och klassas som betesmark. Det ska betas och idag ombesörjs det genom avtal med en fårägare.

Till gården hör också en fiskebod, fiskerätt, jakträtt för småvilt samt en båtplats. Myra gård är en närmast komplett gård för den som har häst och tycker om närheten till härlig natur. Det är också bara en mil till Norrköping.

Text: BO BÄCKMAN

Share