Herrgårdskänsla i Gammalkil

sid22GTS

Det här är ett exklusivt stilfullt boende med modern herrgårdskänsla. Relaxavdelning, pool, vinterbonat uterum med mera finns. Gården har stall, paddock, hagar, egen damm med fisk och kräftor. Välkommen till Krångestad Lövstaholm som är veckans Gård till salu.

Den levande genuina landsbygden i Gammalkils socken har alltid något värt att besöka den för och det finns många skäl att bo där. Det är bara ett par mil sydväst från Linköping, 20 minuter från Mjärdevi. Till och från de närliggande orterna Mantorp, Vikingstad och Nykil är det endast några kilometer.

Gammalkils levande landsbygd erbjuder att det inom några kilometers radie finns jordbruk, hästgårdar, Löts gårdsmejeri, Himmelsby företagsby och gårdshotell med mera. Socknen har rykte om sig att både vara trevlig och ha en fin gemenskap.

Man har bland annat ett stort och utbrett trädgårdsintresse. Hembygdsföreningen är aktiv och har bevarat en stor kunskap om bygdens historia. Människor har i alla tider valt bygden som en bra plats att leva på.

Veckans gård, Krångestad Lövstaholm 1, finner man enklast genom att ta Ulrikavägen från Mantorp eller Vikingstad. Precis innan eller norr om föreningshuset går en väg in åt väster. Några hundra meter in möts man av en vacker herrgårdsliknande gård omgiven av hästhagar med vita staket.

Det man omedelbart tänker på när man ser gården är renhet. Gräsmatta, grus, gårdsrondell, stilrena byggnader, dammen, hästhagarnas vita staket, vitputsad fasad, svart glaserat tak, poolen, uteplatsen och resten av tomten ger intrycket av just renhet i stil parat med städad ordning och reda.

Bostadshuset från 2005 är flankerat av flygelbyggnader, ett modernt corps de logi, har som helhet en uttalad herrgårdskänsla i modern tappning. Det är ståndmässigt, praktiskt och modernt. Inne i huset är det en angenäm upplevelse att se hur hemtrevligt detta moderna hus verkligen är. Det stilfullt rena ger en oväntat varm och behaglig atomsfär av luftig ljus äkta hemmiljö, ett hus man bor i och längtar hem till.

Bostaden har en boarea om 236 kvadratmeter och sju rum. Den värms med pellets och sol. Entréplanet har vattenburen golvvärme och en takhöjd på 2,85 meter. Huset rymmer bland annat ett kök i ek med rostfria vitvaror, en relaxavdelning med bastu, bubbelbad och annat, generösa utrymmen för socialt umgänge, stora terrasser på andra våningen, balkong med mera. Ett vinterbonat uterum och den 5 x 10 meter stora poolanläggningen som inhägnas av smidesstaket är andra delar som hör till boendet.

Flyglarna är gårdens ekonomibyggnader. Den ena inrymmer stall med fyra boxar. Här finns även sadelkammare och en verkstadsdel. I den andra flygeln finns garage, verkstad och pannrum. Intill stall är en 20 x 40 meter stor paddock anlagd.

Att gården är byggd för att hålla hästar syns tydligt. I trakten finns och har funnits flera hästgårdar. Fågelvägen är det ett par tre kilometer till det anrika Duseborg där man i eklandskapet anlade en fälttävlansbana för elittävling. Besökare och deltagare från hela landet sökte sig dit under tävlingshelgen som gavs. Tävlingen firade 10-årsjubileum 2001 och den sista tävlingen, en internationell tävling med ett Nordiskt mästerskap, hölls 2002.

Veckans gård är som mäklaren skriver ”Drömmen om en modern hästgård uppförd-05 med herrgårdskänsla…”. Med ett läge i den trevliga Gammalkilsbygden och nära till flera orter fyller den troligen de önskningar som finns på listan och några till.

Text: BO BÄCKMAN

Share