I vacker bymiljö

GTS

Bostad om 155 kvadratmeter med isolerat uterum och jordkällare på tomten. Ladugård samt några mindre byggnader hör till. Fastigheten är belägen i en naturskön och anrik bygd. Välkommen till Gransebo 1:2 som är veckans gård till salu.

Södra-Vi Djursdala socken, belägen i Vimmerby kommuns norra del mot länsgränsen och Horn. Det är en vacker bygd med skog och sjöar och med anor till förhistorisk tid. Här finns åtskilliga kulturvärden och naturpärlor som utgör populära utflyktsmål. I södra änden av den avlånga sjön Juttern ligger själva Djursdala.

Redan namnet Djursdala har en bakgrund värd att känna till. Den första kända officiella skriftliga källan som nämner Djursdala är från 1398 och då med stavningen Jwrsdal. Därefter blev det Jursdal och från 1700-talet Juttersdala vilket sannolikt syftar på sjön Juttern vars namn lär ha betytt djup sjö.

På slutet av 1700-talet fick en, enligt uppgift, klåfingrig präst genom oklara grunder, för sig att en halvö för länge sedan skulle varit kungens djurgård. Därmed ändrades stavningen från det inledande J till ett Dj. Prästen, Natanael Rosinius, var verksam i Djursdala mellan 1784-1801. Befolkningen lär dock ha fortsatt använda stavningen Jursdala till tiden runt år 1900.

Veckans gård, Gransebo 1:2, återfinns i den här verkligt fascinerande och vackra socknen. Kommer man från väg 23/34 och kör in till Södra Vi är det egentligen bara att fortsätta genom orten, över bron över sjön Kröns smala del och vidare till byn Backa. I Backa svänger man höger mot Vimmerby och redan efter 300 meter åt vänster. Man kör mot Gransebo/ Skänninge, ej att förväxla med det större Skänninge på Östgöta – slätten. Efter någon kilometer längs vägen ligger veckans gård på vänster sida.

Ju närmare man kommer Gransebo desto mer öppen kulturmark blir det i en annars ganska skogig bygd. Själva gården är belägen i en vacker bymiljö där åkrar, beten och hagmarker utgör den närmaste omgivningen. Ladugården skymtar bakom mangårdsbyggnaden som tar emot i en trevlig trädgård och med en framsida som pryds av en dekorerad veranda. Den träder självsäkert fram mot fasadens vita tegel utan att ta över. Snickarglädje och dekor är smakfullt och behärskat återhållen. På husets vänst ra sida syns det isolerade uterummet som kan öppnas mot trädäcket. Uterummet är en skön tillgång.

Mangårdsbyggnaden i 1,5-plan lär vara uppförd omkring år 1900. Den har en taxerad boarea om 155 kvadratmeter. Runt 1980 genomfördes en omfattande renovering då även en tillbyggnad av badrum utfördes. 2013 tillkom både nytt tak och en nyinstallation av bergvärme. I huset har såväl kakelugnar och spisar besiktigats. En stensatt jordkällare på tomten är ett välkommet inslag.

På nedre plan finner man en generös matsalsplats där en öppen spis bidrar till gemytet. Härifrån kan man även gå ut till uterummet. Våningen inrymmer även sådant som badrum, vardagsrum, sovrum och kök. Den kombinerade vedpannan och spisen i köket kompletterar utrustningen. Även en trappa upp finns ett kök, ett äldre, med utgång till balkong. Häruppe finns i övrigt sådant som ett allrum med öppen spis, sovrum, badrum och sidogarderober.

Det finns en äldre ladugård om 400 kvadratmeter på gården. I den finner man en djurdel och loge. Körbron till skulle är funktionsduglig. Ytterligare några mindre byggnader finns såsom det gamla svinhuset. En pågående fastighetsbildning gör att säljaren erbjuder en möjlighet för köparen att påverka arealen. Mäklaren kan ge vidare upplysningar.

Gransebo erbjuder ett boende i en vacker skön bygd. Den som vill ha djur, kanske hästar eller får, kan ha det. Det är nära till både Vimmerby och Södra Vi samt till väg 23/34 för den som kanske pendlar.

Text: BO BÄCKMAN

Share