Kräftfiske och fjärrstyrd värme

lt_sid19_gts

Mangårdsbyggnad, ladugård och ett nytt maskingarage. 19 hektar mark, varav 15,5 utgörs av åker. Jakträtt följer liksom fiske i vatten med kräftor. Gården utgörs av två fastigheter. Välkommen till Ljungstorp som är veckans gård till salu.

Stora områden med öppen kulturjord med flera stora men även många mindre gårdar. Här är det verkligen jordbruks- och slättbyggd i dess bästa betydelse. På somrarna visar de bördiga åkrarna, inte sällan sida vid sida, varför bygden räknas till ett av Sveriges finaste områden för odling.

Veckans gård, Ljungstorp, är belägen öster om Skänninge, staden med den stora populära marken, Vårfrukyrkan, en spännande och omfattande historia, stadshotell med mera. Det är bara några kilometer mellan gården och Skänninge. Helt nära Ljungstorp, på andra sidan den lilla bäcken och Skenaån, ligger det fina Lindevads säteri där VM i plöjning hölls 2011.

På bekvämt avstånd finns orter som Mantorp och Mjölby. Lite längre bort finns Vadstena, Motala och Linköping. Det stora vägnätet med E4, väg 50 och 32 nås enkelt.

Gårdens tomt och byggnader omges av öppen jord. Närmast mangårdsbyggnaden finns på västra sidan en skärm av träd som ger en ombonad trevlig känsla. Ekonomibyggnaderna finner man öster om bostaden. Körvägen på gårdsplanen har en praktisk dragning så man kommer till byggnaderna.

Mangårdsbyggnaden från 1931 har en putsad fasad och brutet tak. Framsidan har en trappa upp till verandan med ovanpåliggande balkong. Boyta anges till 170 kvm. Huset värms med ett vattenburet system kopplat och jordvärmepump. En aktuell modern detalj är att värmepumpen kan fjärrstyras via Internet. Byggnaden har även bredband via indragen fiber.

Liksom i flera, troligen de flesta, hus med den här tidens arkitektur finner man inte oväntat att vardagsrum och matsal angenämt är placerade i fil. Vad som däremot inte är så vanligt är att det finns två trappor till andra våningen, den ena innanför köket och den andra i hallen.

Köket är, förutom de elektriska vitvarorna, utrustat med en vedspis. I vardagsrummet finner man dessutom en täljstenskamin. Övre plan inrymmer bland annat två sovrum, ett kontor och tre stora snedgarderober. I källaren finns en tvättstuga med bakugn, pannrum, ett rum och två förråd.

Trädgården har en trevlig disposition och går att göra till sitt eget lilla paradis. Det finns fina ytor att använda. Här på tomten står också en timrad bod. I den finns drängstugan, förråd och matkällare.

Den samlade arealen är 19 hektar. Ljungstorp utgörs av fastigheterna Ljungstorp 1:3 och Vallerstad 7:7 med 17,7 respektive 1,56 hektar. De säljs tillsammans eller var för sig. Åkerarealen om15,5 hektar är för närvarande utarrenderad till 2018-03- 14 på två ettårskontrakt.

Jakten liksom fisket följer köpet. Fiske finns i bäcken som är ett tillflöde till Skenaån som tar vid nära gården. I bäcken finns enligt uppgift en god förekomst av signalkräftor. Ljungstorps läge och möjligheter finns att använda, utveckla och trivas med.

Text: BO BÄCKMAN

Share