Lantligt nära tätort

Renoverad och tillbyggd villa med hög standard. Ett mycket påkostat stall med åtta boxar, timrat uthus, bastuhus och dubbelgarage hör till. Välkommen till Rogestad Högstorp som är veckans gård till salu.

Linköpings tätort vid Hjulsbro och Hackefors övergår snabbt i landsbygd bara man korsat Kinda kanal och järnvägen. Om man inte därefter direkt svänger åt höger mot Landeryd utan fortsätter vidare så kommer man till väg 35 vid Vårdsberg.

Hur enkelt man når åt många håll från rondellen i Vårdsberg är värt att tänka på. Inte många platser är sådana nav. Linghem och därifrån vidare norrut mot E4, Askeby och Björsäter eller till Åtvidaberg eller infarten till Linköping förbi Saab.

Landskapet mellan Vårdnäs och Hjulsbro utgörs av böljande åkrar och skogspartier. Några gårdar och andra hus finns längs vägen. På ett fält nordväst om vägen kan man, om man tittar noga längre bort, se resta stenar som står kvar ända sedan järnåldern i den här annars moderna bygden.

Det är ett stycke härlig landsbygd enligt det populära måttet, ett stenkast från ett par av Linköpings yttre bostadsområden. På mycket nära håll finns Sviestad motorbana, Slattefors och Hackefors slussar, Ekoholmens köpcentrum, återvinningscentral med mycket mera.

Veckans gård, Rogestad Högstorp, är belägen sydost om vägen mellan Hjulsbro och Vårdsberg. Gården ger ett välskött, rent exklusivt intryck. Bostadshuset är tillbyggt med uterum och stallet från 2006 omtalas som ”synnerligt påkostat”. Det är en stor trevlig tomt med generösa ytor som omges av vackra hagar och fält. Någon stengärdesgård skänker sitt till en genuin lantlig känsla.

Bostadshuset från 1909 är i ett och ett halvt plan. Här finns en boarea om 230 kvadratmeter med sju rum och kök. Huset är renoverat och tillbyggt. I delar av huset finns smakfullt synliga takbjälkar som ger en rustik lantlig antydan i en annars mycket modern bostad. Idag sker uppvärmningen med bergvärme.

På nedre plan finner man ett nyrenoverat Marbodalkök med anslutande rymlig matplats. Här i köket finns moderna vitvaror och utrustning jämte en fungerande vedspis. Från köket finns också en utgång till uteplatsen. Allrummet pryds av en kakelugn av äldre karaktär. Från vardagsrummet kan man nå det vinterbonade uterummet som erbjuder sköna stunder även när temperaturen är lägre. Golvvärme finns naturligtvis för extra komfort.

Övre plan har tre sovrum, ett stort allrum med trägolv och ett renoverat badrum med golvvärme. Här uppe finns också utgången till balkongen.

Gårdens 21 gånger 9,5 meter stora stall rymmer åtta boxar. Av dessa är två extra stora, anpassade för sto och föl. I stallet finns det man som hästägare kan önska såsom spolspilta med varmt och kallt vatten, uppvärmda vattenkoppar, foderrum och vinterisolerad sadelkammare, ett fullt fungerande kök med mera. Utanför stallet finns ett stort uteförråd.

Rogestad Högstorp framstår som en väldigt bra gård för att hålla hästar men här finns även ett skönt boende som knappast lämnar något att önska. Närheten till tätort och vägnät erbjuder de flesta möjligheter för samhällservice, arbete, skola, kultur med mera.

Text: BO BÄCKMAN

Share