Livskvalité på sörmländsk gård

sid19GTS

Den här hästgården på 8,5 hektar erbjuder ett vackert naturskönt läge och en lagom plats att verka på. Stallet har fyra boxar för häst samt en för ponny. Paddock, kontor och en trevlig bostad finns. Välkommen till Eriksberg Nytorp som är veckans Gård till salu.

Det är en verkligt varierande och vacker trakt med ett rikt utbud av natur och kultur. Sörmland har som bekant väldigt mycket att erbjuda. Håller man sig något sånär nära eller söder om Katrineholm finns badplatser, vandringsleder, fiskemöjligheter, ett barockslott, en slalombacke, skogar, fält, sjöar, gårdar, byar, mindre orter och så vidare inom bekvämt räckhåll.

Orterna Strångsjö och Forssjö bildar lägesmässigt tillsammans med Katrineholm något av en geografisk triangel. Service- och aktivitetsutbudet på de två mindre orterna gör dem till uppskattade platser att bo på. Huvudorten, Katrineholm, fick sina stadsrättigheter 1 januari 1917 och firar alltså 100 år som stad 2017.

Veckans gård, Eriksberg Nytorp, finner man sydost om Katrineholm. Visserligen ligger den ett stycke utanför ovan nämnda triangel, men på samma avstånd till Strångsjö och Forssjö som Katrineholm gör åt andra hållet. Bygdens mångfasetterade utbud avtar inte.

Här är man istället vid Glindran, närmare Björkvik vid Yxnaren där man bland annat finner Sörmlands äldsta hembygdsförening Björkviks hembygdsförening, bildad 1921.

Norr om sjön Viggaren, nästan mitt emellan Strångsjö och Björkvik, är veckans gård belägen. Det första intrycket den ger är idyll. Ett rött bostadshus med en välskött trädgård finns på ena sidan vägen och ekonomibyggnader samt paddock på den andra. Boende och verksamhet har med vägen den uppdelning som vanligen är uppskattad.

Bostadshuset från 1930 i ett och ett halvt plan med källare har moderniserats och renoverats. Det värms med kombinationen direktverkande el, luftvärmepump och vedeldning. På nedre plan finns bland annat ett trevligt moderniserat kök som har trägolv och synliga takbjälkar som ger atmosfär.

I köket finns även den gamla vedspisen trivsamt bredvid den nya spisen med keramikhäll. Vardagsrummet har också trägolv och här finns en braskamin för ökad trivsel och värme. På övre plan finns sovrum, duschrum och vindsgarderob med mera. I källaren hittar man bland annat tvättstuga och ett fint duschrum.

Kontoret är en fristående byggnad i ett och ett halvt plan intill paddocken. Härinne finns förutom de fräscha funktionella kontorsmässiga ytorna ett pentry och ett duschrum. En trappa upp finns ett gästrum.

Fastigheten har ett fullt modernt stall som inrymmer fyra hästboxar samt en ponnybox. Här finns också indraget vatten, en isolerad sadelkammare och foderkammare. Den 42 x 23 meter stora paddocken är praktiskt belägen mellan bostad och stall. I ladan finns en lägenhet med ett rum och pentry samt en lokal som tidigare varit butik. Maskinhall, isolerad och uppvärmd verkstad hör också till.

Eriksberg Nytorp har ett härligt läge i det varierande sörmländska landskapet där det mesta finns för alla intressen. Gården erbjuder möjligheter att utveckla en hästverksamhet och även att bo riktigt skönt på landsbygden men ändå ha nära till flera orter.

Text: BO BÄCKMAN

 

Share