Makalöst fint läge

sid19-gts

Vackert gårdscentrum och naturskönt läge. 161 hektar mark, en fyra kilometer lång strandlinje vid Mälaren och 549 hektar eget vatten. Jakt och fiske ingår. Välkommen till Näs gård som är veckans Gård till salu.

Att åka genom Sörmland är en till synes aldrig sinande rad av härliga givande upplevelser. Lanskapet är vackert med både skog och jordbruksmark. Herresäten, mindre gårdar, vattendrag med mera avlöser varandra. I norr präglas bygden av sjön Mälaren.

Veckans gård, Näs gård, är belägen i den nordvästra kommundelen av sörmländska Strängnäs kommun, Vårfruberga. I kommundelen ingår Fogdö, Vansö och Helgarö. Från gården är det 19 kilometer till Strängnäs i sydost, det tar 20 minuter med bil. Till Stockholm är det ungefär en timmes bilväg.

Fogdölandet erbjuder genom hantverkare och gårdsbutiker ett stort varierat utbud av kultur och varor. Här finns även tre medeltidskyrkor, ett skolmuseum och lanthandel. Inte mindre än 500 registrerade fornlämningar finns på Fogdölandet. Av dessa nämns bland andra graven Ingjalshögen och flera fornborgar. Ruinerna av nunneklostret Vårfruberga som grundades under 1200-talet och var verksamt till Gustav Vasas tid är beläget på Fogdöns västa sida. Härifrån togs teglet för att bygga Gripsholms slott.

Man kan lugnt påstå att Näs gård har ett makalöst fint läge med Mälaren ett stenkast bort och att den verkligen smälter in i landskapet på det bästa sätt. Gårdscentrum härstammar till stor del från 1888 och dess läge på en höjd med skön utsikt över markerna bara 500 meter från Mälarens strand är både praktiskt och njutbart. Byggnationen är samlad, funktionell och gemytlig. Ett mindre bostadshus som varit tjänstebostad finns söder om gårdscentrum.

Den vackra gedigna mangårdsbyggnaden flankeras av två stilfulla flyglar med en utsökt liten gårdsrondell med flaggstång och plantering framför. Inne i mangårdsbyggnaden är det modernt och välskött med en bevarad hemtrevlig atmosfär av det ursprungliga. Tomten ger också samma intryck med den gamla trädgårdens charm väl omvårdad.

Fastighetens landareal uppgår till 161 hektar. Av dessa är 70 hektar bördig skogsmark med ett virkesförråd om 11 300 skogskubik. Här finns även 74 hektar åker- och betesmark. Beskrivningen av fastigheten berättar vidare om marker som är naturligt rika på vilt. Det ”ger förnämliga möjligheter till spännande jaktupplevelser”.

I mäklarens beskrivning står det att fastigheten i princip har ”en rektangulär ägofigur” och ser man på kartan så är det en adekvat beskrivning. Landarealen, med bland annat Näsudden, den nordligaste delen ut i Mälaren övergår i linje i vatteninnehavet. En del av Rällingeviken på uddens östra sida och vatten i Granjärden ingår.

Härute på Granfjärden i Mälaren syns den skärgårdslika miljön i all sin skönhet där härliga naturupplevelser är möjliga nästan överallt. Den ägare som har fiskeintresse kan landa enligt uppgift goda husbehovsfångster. Med tanke på det stora vatteninnehavet och dess form känns det naturligt att få veta att Näs gård ursprungligen var ett fiskehemman. Vid båtplatsen finns naturligtvis en rejäl sjöbod.

På Näs gård finns det man kan önska av en sörmländsk gård. Här finns en markareal med god produktion, ett såväl gediget som vackert boende alldeles intill Mälaren där man har flera kilometer egen strand, här finns naturupplevelser, historia, bra jakt och fiske, närhet till större orter och så vidare.

Text: BO BÄCKMAN

Share