Malexander – Sommens riviera

Ta en tur till en av Östergötlands vackraste platser i sommar

Ulf Eriksson fotograferar en liten blomma vid hembygdsgården. Platsen är mycket bekant för Ulf för på denna plats gifte han sig med sin Åsa i början av 2000-talet.

MALEXANDER (LT)

Namnet Sommen är bildat av ett mycket gammalt ord i bygden, Somme, och det syftar på ett kärl som är för stort för sitt ändamål. Sjön har ju många höga och branta stränder. Det är en mycket vacker trakt, perfekt att besöka en lagom vacker dag i sommar.  Och besöker man Sommenbygden så är det ju självklart att göra ett långt stopp i Malexander. Sommens Riviera!

Malexander skrevs förr i tiden Malgesanda. Namnets förled sammanhänger med sjönamnet Malgen, ett fornsvenskt ord som betyder sjön med småsten och grovt grus, och efterleden syftar på den sandiga marken vid kyrkan och sjön Sommen. Så namnet Malgesanda anses betyda det sanda som ligger åt Malgen till. Men det är också möjligt att Malga i Malexander åsyftar en konkret förbindelse mellan Malgen och kyrkplatsen, i så fall vattendraget från Malgen som utmynnar i Sommen öster om kyrkan.

Så förklaras namnet Malexander i boken Svenskt ortnamnslexikon.  Hur som helst, uttalet av Malgesanda förändrades och blev Malexander, en liten by belägen intill sjön Sommen i Boxholms kommun. Tycke och smak är olika men nog är Malexander en av Östergötlands vackraste platser.

Ska man till Malexander så är ju även resan en del av målet, säger Ulf Eriksson som följer med Länstidningen vid besöket till den lilla byn.

Ulf syftar på den vackra vägen från Boxholm till Malexander, den ringlar sig fram intill såväl sjön Hallången som alldeles nära Sommen. Vägen till Malexander från Kisa var länge en smal och krokig grusväg och det kändes som att man förr i tiden mötte sig själv i krökarna, men på 1990-talet gjordes en total ombyggnad av vägen. Den skär sedan dess rakt igenom den bergiga storskogen och är bred och fin och även den vägen är väldigt vacker.

Men då är frågan, varför ska man göra ett besök i Malexander? Det finns många anledningar till detta, men att stå vid hembygdsgården Södra Sand och blicka ut över sjön Sommen en vacker sommardag kan ta andan ur vem som helst. Få, om ens någon hembygdsgård, ligger så otroligt vackert som Södra Sand.

Många orter har ju en slogan och Malexander brukar använda den komiska men träffsäkra sloganen ”Sommens riviera”, så att bada i Malexander är en god anledning att åka dit. Stranderosionen är dock ett bekymmer, Sommens vågor har ätit upp allt mer av stranden strax väster om badplatsen.

På Hotell Sommarhagen går det att övernatta och att äta gott, det ligger 2,5 kilometer nordost om byn.

Tumbo Adventures är gården alldeles norr om Sommarhagen, och där går det också att övernatta, och Tumbo arrangerar turridningar och mycket mera.

Det lär finnas ett hotell i Sverige som bara har fyra rum, men landets näst minsta hotell kan finnas i Malexander. ”Fem rum och kök” heter hotellet, och det ligger mitt i byn och det är ett mycket charmigt litet hotell där man till exempel kan äta färsbiff av vildsvin alternativt hjort och hotellets skinkschnitzlar lär inte gå av för hackor! Annars kan man ju nöja sig med en fika med ostkaka, vispgrädde och hallonsylt…

Malexander turism drivs av Robert Edlund och Carina Rehn Edlund och i deras turistföretag ingår Hönsalottas restaurang, den mest iögonfallande restaurangen i Malexander. Den ligger alldeles intill genomfartsvägen och vad sägs om benfri kotlett, potatisgratäng och grönpepparsås? De har flera rätter på menyn och varmrökt regnbågslax från Sjöarp med dillstekt potatis och kall örtsås känns väl klart lockande…?

Robert och Carina hyr också ut kanoter, kajaker och en båt med motor och de äger även campingplatsen som är belägen mellan kyrkan och sjön Sommen. Där finns plats för 58 campingfordon, och 39 av dessa platser har tillgång till el. Även två fyrbäddsstugor finns för uthyrning. Det är nog svårt att hitta en vackrare plats att placera sin husvagn eller husbil på än Malexanders camping.

Utanför en husbil på campingen denna soliga och varma majmåndag sitter ett par som har det riktigt skönt. Det är Håkan Eriksson och Birgitta Berglund från Malmslätt. De var på Öland veckan innan och har också hunnit med Mönsterås, Västervik och Valdemarsvik och nu har de landat i Malexander.

Vi åker hit ibland, här är tyst, lugnt och väldigt fint! Det är underbart säger de båda.

Tidigare var det lite långt till servicehuset och en backe var tvunget att passeras för att komma dit, men numera finns det en stor vagn uppe på planen nära alla campingfordon och som innehåller toalett och dusch och Håkan och Birgitta tycker att detta fungerar riktigt bra.

Nära infarten till Malexander från boxholmshållet ligger en Q-starmack och där finns också Axet lanthandel, en butik som håller öppet från den 11 maj till och med den 30 september och som gör livet betydligt enklare för många i Malexander under sommaren. Bakom disken står glada Pia (Piyanut) Westin och hon berättar att glass och dricka är populärt varma sommardagar men lanthandeln säljer också basvaror och man kan köpa kaffe och slå sig ner på någon bänk utanför.

Men är man i en så vacker trakt som Malexander så blir man ju lätt sugen på att insupa mer av den vackra och storslagna naturen. Östgötaleden passerar Malexander och följer man den mot Ulrika så går leden på den gamla kyrkstigen, det vill säga på den stig som torpare och backstugusittare promenerade när de skulle till kyrkan förr i tiden. Längs stigen ligger också lämningen efter Sibirien, en gång i tiden ett fattighus.

Håkan Jutterdal är sommarboende i Malexander och han berättar att han blir smått euforisk när han tänker på att inlandsis och Baltiska issjön bildade Sommen, sanddyn vid byn, och naturen runt omkring för en sisodär 13000 år sedan! Bygden är fylld av dödisgropar, sandåsar och bergskedjor det mesta i nordväst/sydöstlig riktning berättar han.

Spår av inlandsisens smältvatten är särskilt tydligt vid Pelarberget, vattnet har slipat bort lösare material och skapat som pelare i berget. Pelarberget är ett givet besöksmål för turisten i byn. Det är lätt att nå berget med grottorna och ”pelarna”, det ligger alldeles norr om byn och en väg leder dit nära Lillsjön. En av grottgångarna i Pelarberget lär vara ganska lång och speciellt barn lär tycka det är spännande att gå och krypa igenom den. Länstidningens skribent avstod dock…

Text och bild: KLAS JOHANSSON

Share