Mellan skog och slätt

jb_sid6_gts

En fin mangårdsbyggnad, flygel, ladugård med flera byggnader. 112 hektar mark, fördelad nästan jämnt på skog och öppen mark. Välkommen till Stora Ljuna Västergård 1 som är veckans gård till salu.

Den som åkt E4:an från Mjölby har nog märkt att landskapet förändras ju närmare Väderstad man kommer. Skogsbygden åt söder blir mer påtaglig utan att kontakten med slätten på vägens norra sida försvinner. Här är det verklig brytning mellan skog och slätt eller mellanbygd eller övergångsbygd. Det finns flera ord som beskriver denna vackra varierade bygd.

Veckans gård, Stora Ljuna Västergård 1, är belägen nästan rakt söder om Hogstad och strax söder om E4. En träd- eller skogsridå finns mellan väg och gårdar här. Själva gården omges av öppen mark. Till vänster vid infarten ligger ladugården, rakt fram är mangårdsbyggnaden och på höger sida finns andra byggnader. Det är en trevlig genuin gård som möter.

Mangårdsbyggnaden från 1946 är i 1,5 plan med källare. Den är nymålad med Falu rödfärg och ger ett härligt fräscht intryck. Med vita knutar, verandans stomme i vitt liksom räcket på den ovanpåliggande balkongen, är huset verkligen fint. Husets uppvärmning sker med jordvärme. Det är också en rymligt bostad. Här finns en taxerad boarea om 160 kvadratmeter och en biarea om 56 kvadratmeter.

Kök och vardagsrum är placerade dia gonalt med bland annat ett stort matrum mellan. På andra våningen möter det stora allrummet, som de andra rummen är samlade kring. Man når dem och även balkongen direkt från allrummet. Det är andra våningens centrum. I källaren finns förråd och matkällare.

Ladugården och loge inrymmer sådant som ett enklare stall med hästboxar, utrymmet för gårdens tidigare köttdjursproduktion och höskulle. Dessutom finns flera övriga byggnader som ett traktorgarage och verkstad, fårhuset, svinhuset och såghuset.

Fastighetens areal uppgår till 112 hektar i ett skifte. Här finns ungefär lika mycket skog som åker. Enligt fastighetstaxeringen finns 42 hektar skog, enligt skogsbruksplanen 49,9. Den sortens skillnad mellan finns oftast. Enligt skogsbruksplanen finns 5 271 skogskubik och den beräknade boniteten är 7. Hälften, 52 procent, av träden är tall. 23 procent är gran och resten är lövträd.

Åkermarken är enligt taxeringen och arrendekontrakt på 41 hektar. Den är till största delen belägen i anslutning till gårdscentrum. Jordens består av morän till mulljord. För närvarande är marken, inklusive 10 hektar bete, utarrenderad till 2019-03-14.

Stora Ljuna Västergård har ett bra läge nära Mjölby och E4. Det mesta finns inom räckhåll. Orter som Skänninge, Väderstad, Mantorp och Linköping är också på bekvämt avstånd. Vill man avnjuta traktens natur och kultur går det utmärkt att börja redan vid gården. Här vid slätten finns såväl historiska vittnesbörd som naturupplevelser snart sagt överallt.

Veckans gård är trevlig och fin, belägen i en region vars bördiga jordar räknas in bland landets bästa. Det är såhär man tänker sig en jordbruksfastighet i ett landskap som beundras och imponerar. Med skog, åker, bete, samlad mark, ekonomibyggnader och ett behagligt boende brukar gården beskrivas som en pärla.

Text: BO BÄCKMAN

Share