Möjligheter i gränslandet

Flera bostadshus och ekonomibyggnader i naturnära miljö. Över 180 hektar mark varav 144 hektar vårdad skog. Fiske i fyra sjöar och god jakt. Välkommen till Beta 1 som är veckans Gård till salu.

Bygden här är en sorts gränsland mellan Linköpings, Kinda och Åtvidabergs kommuner. Några kilometer bort åt öster ligger Åtvidabergs tätort, Bestorp ligger lite längre bort i nordost och söderut når man Kinda kommun.

Det är kuperat, flera mindre och lite större sjöar, bitvis omkring gårdar är det öppen kulturmark som avlöser skogen som dominerar i trakten. Naturen är omväxlande och erbjuder mycket att uppleva i form av vilt, fågelliv, ansamlingar av flyttblock med mera. Stundtals kan det längs vägarna kännas lite trolskt där avståndet mellan gårdarna skyms av skog.

Man skulle kunna använda begreppet ”ute i ingenstans” men det vore fel. Här är verkligen någonstans och har finns sådant man minst anar. Exempelvis är det några få kilometer rakt västerut, i Briteborg, numera finns det en indianby. Den är seriöst byggd för att förmedla äkta nordamerikansk indiansk kultur och är väl värd ett besök eller flera.

Veckans gård, Beta 1, hittar man om man köra väg 680. Det går att ta den norrut från Söderö från väg 134 eller ännu enklare söderut från väg 691 vid Ramshult. Vägen finner man strax väster om järnvägskorsningen som ligger nära Mormorsgruvan. Det är bara ett par kilometer längs vägen innan man hittar Beta 1.

Fastigheten har inte mindre än tre bostadshus, det norra, det mellersta och det södra. Det norra bostadshuset är uppfört 1890 och är i 1,5 plan. Boarean uppgår till 118 kvadratmeter och det finns 20 till i biarea. Inredningen är äldre. Det finns vedspis i köket och en sal med kakelugn. Huset behöver renoveras.

Mellersta bostadshuset är från 1870 och har en boarea om 75 kvadratmeter. Huset värms med ett vattenburet system med vedpanna. Köket har en äldre inredning med praktiska och uppskattade delar med sådant som vedspis och skafferi. Entréplanet inrymmer även sådant som vardagsrum och toalett med dusch. På övre plan finns två sovrum och rymliga garderober.

Södra bostadshuset i 1,5 plan är uppfört 1924. Det har en boarea om 88 kvadratmeter. Uppförd med stomme av plank i 1,5 plan på stengrund. Byggår 1924. Boarea 88 m². Liksom det mellersta bostadshuset inrymmer det här ett kök med äldre inredning. Här finns också en sal med trägolv och rörspis. På övre våningen finner man en kamin i ett sovrum som även har ett trägolv.

Två ladugårdar, den norra och den södra, finns på gården. Utöver dessa finns ett flertal andra ekonomibyggnader såsom ett magasin. Det finns även ett nyrenoverat torp väster om norra bostadshuset. Det ägs av en utomstående och hör inte till försäljningsobjektet.

Fastigheten har en taxerad areal om 181,6 hektar. Enligt skogsbruksplanen är den 184,6 varav 144 utgörs av skog och 35,2 av inäga. Virkesförrådet beräknas vara 28 925 skogskubik. Skogen är väl skött och mår bra.

Jakt följer köpet liksom fiske i fyra sjöar. Det här är gården för den som vill bruka skog, kanske ha ett skönt naturnära boende, jaga, fiska och ha tillgång till alla sådana möjligheter.

Text: BO BÄCKMAN

Share