Möjligheternas lilla slättgård

Sid19-gts

En mindre slättgård med två hektar mark och flera byggnader. Bostaden som är fint renoverad och tillbyggd har 154 kvadratmeter boyta. Här finns ett vackert boende och möjligheter. Välkommen till Hogstad Lilla Pilgård 1 som är veckans Gård till salu.

Hogstad är beläget nästan mitt mellan Mjölby och Väderstad. Det är bara ett par tre kilometer till båda orterna. Sedan finns ju E4:an och väg 32 lika nära. Även till Skänninge är det endast några kilometer. Här finns mycket på ett bekvämt avstånd.

Själva byn Hogstad i södra delen av den stora slättbygden är en vacker, skön och trevlig plats att leva på. Åt söder skymtar skogsmark bortom de bördiga fälten som omger vägen. Större och mindre gårdar samt vindkraftverk ingår också i landskapsbilden. Räknat fågelvägen är det bara några kilometer till den fantastiska fågelsjön Tåkern.

Människor upptäckte tidigt att bygden var en bra plats att leva på. En av de kanske mest spännande arkeologiska upptäckterna gjordes inte långt från Hogstad mot Mjölby. 1995 hittades järnframställningsugnar, en järnåldersboplats, gravar och inte minst den vikingatida kvinnograven där hon som kom att kallas Hulda vilade. Hulda tillhörde den första kristna befolkningen som fått kyrkor, men ännu saknade kyrkogårdar och därför begravdes i utkanten av bytomten. Fyndet av Hulda fick stor uppmärksamhet och en tid stod det till och med Trafikplats Hulda på skyltarna längs vägen.

Veckans gård, Hogstad Lilla Pilgård 1, hittar man nordväst om och precis utanför Hogstad. Rakt in vid infarten möts man av gaveln på ladugården. När infarten några meter senare viker av så syns en väl sammanhållen gårdsbild med ett bostadshus rakt fram med två andra byggnader på sidorna, drängstugan och ett förråd, vilka bildar flyglar. Gårdsplanen har en upphöjd stensatt gårdsrondell. Här har besökaren troligen redan fallit för den här genuina lilla slättgården.

Bostadshuset i ett och ett halvt plan från 1909 byggdes till under åren 2004-05 med en enplansdel som harmoniskt och självklart, som om den vore ursprunglig, smälter samman med det gamla. Den gamla delen totalrenoverades samtidigt med tillbyggnaden. Det blev en ny grund i form av en gjuten platta, ny fasad, nya fönster och tak samt helt nya ytskikt i alla rum. Resultatet är ett härligt asymmetriskt hus med en boyta om 154 kvadratmeter. Det är bekvämt modernt med en skön känsla av äldre miljö.

Entréplanet är både genomtänkt praktiskt och snyggt. Köket är modernt inrett. Här finns klinkergolv med golvvärme och frilagda takbjälkar. I köket finns även en vedspis. På det här planet finns ett generöst tilltaget sovrum om 22 kvadratmeter. Rummet har också en utgång till det inglasade uterummet där man kan njuta av slättens vackra vyer.

Våningen inrymmer även vardagsrummet och ett rejält stort badrum som också tjänar som tvättstuga. Övre våningen har allrum, sovrum och badrum. Vill man ha ytterligare boendemöjligheter som gäststuga eller liknande, erbjuder den gamla drängstugan det. Den har flera rum och kan inredas till ett mysigt komplement.

Ladugården är interiört fortfarande ladugård. Den öppnar för nya ägares intresse, behov och fantasi. Vad kan man inte göra med en byggnad om 400 kvadratmeter? Det är en inspirerande möjlighet med den här gården. Parat med bra vägnät och närheten till flera orter så finns de flesta förutsättningar. Fastighetens areal om två hektar fördelar sig på ett hektar bete och ett hektar åker.

Hogstad Lilla Pilgård 1 är en av de riktigt genuina mindre slättgårdar som redan vid första anblicken charmerar. Med de möjligheter som följer gården och den skönhet det omgivande landskapet uppvisar ändrar man sig inte efter en rundvandring.

Text: BO BÄCKMAN

Share