Nätt gård med skog

jb_sid12_gts

Trevligt belägen med en areal om 15 hektar. Bostad med 50 kvadratmeter boyta fördelad på två rum och kök, renoverades 2015. Ekonomibyggnader samt del i fiske följer. Välkommen till Stimmerkulla 326 som är veckans gård till salu.

Bygden kring Vätterns nordöstra ände erbjuder mer än de bitvis makalöst vackra vyerna. Här finns sådant som i högsta grad levande orter, fiske, båtliv, turism, naturupplevelser, och en rik historia som inte minst rör gruvdrift. Väg 50 korsar trakten och E20 finns snart norröver.

Även om det är några kilometer till både Askersund och Åmmeberg från veckans gård så är det närmast ofrånkomligt att nämna dessa orter. Bara Askersunds namn är som taget från en saga: Det härstammar från ordet aeske eller aska, alltså askdunge. Orten låg ju vid ett sund vilket omgavs av askar. Namnet som betyder askdungen vid sundet, var naturligt och vi känner det idag som Askersund.

Järnhanteringen i bygden har mycket gamla traditioner. Råvaran fanns bland annat runt Åmmeberg och Lerbäck. Under medeltiden hade bygden en stor betydelse för den medeltida svenska järnproduktionen. En historisk blick på vad som är idag är att Gustav Vasa bestämde att Askersund skulle bli handels- och marknadsplats. Hamnen var tydligen en avgörande faktor. Kungen fastslog att det skulle ges två marknader per år. Fortfarande anordnas både en vår- och en höstmarknad i Askersund.

Fortsätter man väg 50 vidare norrut från Askersund så finner man snart en avtagsväg mot Skur efter sjön Åmmelångens norra spets. Bara någon kilometer mot Skuru är det dags att ta av mot Stimmerkulla som man finner cirka en kilometer in. Ekonomibyggnaderna är belägna på ena sidan vägen och bostaden på den andra. Själva området Stimmerkulla är kuperat och varierat med sjöar, skog och ängar.

Bostadsbyggnaden är ett trevligt mindre hus. Boytan uppgår till 50 kvadratmeter som fördelas på två rum och kök. Huset som renoverades 2015, värms med en kombination av elradiatorer och vedkamin. Planlösningen är traditionell för den här sortens hus. Entréhall, kök där man har den idag närmast självklara vedspisen jämte en elektrisk.

På nedre plan finns även det mycket gemytliga vardagsrummet med en kamin. En trappa upp finns ett sovrum och ett badrum. Det senare är utrustat med dusch, torrtoa, tvättmaskin och torktumlare.

På fastigheten finns en äldre ladugård med logdel. I stalldelen finns tre boxar samt såväl isolerade som oisolerade förvaringsutrymmen. Logdelen inrymmer en gruppbox som använts för lösdrift. Intill byggnaden finns en generöst tilltagen vedbod, även den med förvaringsmöjligheter.

Gårdens areal omfattar totalt 15 hektar som är fördelade över åtta, nära varandra liggande, skiften. Arealen fördelas på 11 hektar skogsmark och övriga fyra hektar är åkerskiften. Fastigheten har även del i fiske och i häradsallmänning.

Stimmerkulla 326 är den där lilla gården som många drömmer om. En hemtrevlig liten bostad i bra kondition, ekonomibyggnader som kan användas för någon verksamhet eller hobby samt ett markinnehav som inte är att ”gapa över för mycket” i början eller för litet för att kunna användas. Närheten till Vättern, vägnät och större orter betyder ännu fler möjligheter att förverkliga sina drömmar med Stimmerkulla.

Text: BO BÄCKMAN

Share