Trivsam skogsgård

sid19GTS

En välskött mangårdsbyggnad med sina två flyglar. Till fastigheten hör ekonomibyggnader och 153,3 hektar i ett skifte, varav 110,3 är produktiv skogsmark. Goda jaktmöjligheter finns. Välkommen till Österby som är veckans Gård till salu.

Resan västerut längs väg 51 från Finspång mot Örebro går genom ett kulturlandskap med gamla anor där en omfattande bergshantering pågått bredvid jordbruk och annat. Det mesta av hyttor, bruk och relaterade verksamheter är förstås borta idag, men det finns ändå delar som levt kvar, såsom Borggårds bruk.

Som vanligt finner man många spännande delar historiskt sett, när man ser närmare på en bygd som här i Hällestads socken. Man förstår mer av det som finns genom att känna till det som varit. Även den modernare delen av historien som nästan kan räknas som samtid erbjuder en intressant inblick och jämförelse med idag. I Svensk Upplagsbok från 1955, för 61 år sedan, skrevs det:

”Åkern utgör15 procent av landarealen, skogsmarken 66 procent. I H. ligga industrisamhällena Grytgöl*, Borggård (278inv.1946) och Ljusfalls hammar (282inv.), de båda sistn. vid N. Östergötlands järnväg, ab. Borggårds bruk…/ I Ljusfallshammar finnas snickerifabrik (ioo arb., årligt tillverkningsvärde c:a1mkr), tillhörande Träindustribolaget, mekanisk verkstad( 35arb.), gjuteri, möbelfabrik m.m. …”.

Veckans gård, Österby, är belägen vid väg 51 mellan Hällestad och Ljusfallshammar. Det är en fin gårdsbild med en äldre mangårdsbyggnad och två flyglar söder om vägen. Trädgården är inramad av en gärdesgård i traditionell stil som matchar bebyggelsen. Övriga byggnader finns bakom själva trädgården.

Mangårdsbyggnaden från 1850 är i två plan. En utbyggnad från 2005 gav huset en groventré, tvättstuga, badrum och stora delar av köket. Utanför groventrén finns en stenlagd altan och i anslutning till köket finns en inglasad. Boytan är enligt taxering 141 kvadratmeter. Bostaden värms via vedpanna.

På husets nedre plan finner man ett allrum som pryds av en vacker och praktfull kakelugn. Här nere finns även ett helkaklat badrum med golvvärme. Det moderna välutrustade köket har förstås en vedspis, Idun No 1, som väl ingen idag vill vara utan i en lantlig bostad. På övre våningen finns bland annat en sal med eldstad, sovrum med badrum och utgång till balkong.

Den västra flygeln har två bodar bodar på bottenvåningen och magasin på övervåningen. I Östra flygeln finns en före detta bostad på botten- och övervåning samt pannrum och vedförråd i källaren.

Fastighetens areal uppgår till 153,3 ha i ett skifte. Av denna utgörs 110,3 ha av produktiv skogsmark med ett virkesförråd om 22 380 skogskubik. Inägomarken är enligt fastighetstaxeringen frödelad på 25 hektar åker och 6 bete. All inägomark söder om väg 51 är utarrenderad genom treårigt sidoarrende.

På fastigheten finns möjligheter till god jakt. I första hand är det älg, rådjur, dovhjort och vildsvin. Det finns en jaktstuga norr om väg 51. I Hällestadsån finns kräftor och fastigheten har också fiskerätt i Hyttesjön.

Österby är en trevlig skogsgård med möjligheter till jakt, fiske och naturliv. Belägen vid väg 51 tar man sig enkelt vidare mot Finspång och Norrköping eller mot Örebro. Bygden är också en kulturell ”skattkista” som hela tiden visar mer att upptäcka. Man får det mesta här.

Text: BO BÄCKMAN

Share