Välskött gård i vacker bygd

sid19GTS

Mangårdsbyggnaden från sekelskiftet har en boyta om hela 285 kvadratmeter. Ytterligare två fina bostadshus finns samt flera ekonomibyggnader och 85 hektar mark. Hela fastigheten är uttalat välskött. Välkommen till Älö 533 som är veckans gård till salu.

Omkring Södra Vi breder en vacker bygd med skog och sjöar ut sig. Med väg 23/34 inom bekvämt avstånd finns möjligheter till pendling och andra resor. Det finns mycket mer än Astrid Lindgrens värld några kilometer bort.

Både i bygden och i de angränsande trakterna finns åtskilliga kulturvärden och naturpärlor som utgör populära utflyktsmål. Här finns mycket gamla anor, ända till förhistorisk tid, och det är lätt att förstå varför människorna så tidigt trivdes här.

Vissa vattendrag var synonymt med bra kommunikationer och fiske. Sjön Krön ingår i Stångåns lopp och i förlängningen Motala ströms avrinningsområde. Vad det betydde för människorna för några tusen år sedan är uppenbart. Ett bra fiske gav förstås också mat. Idag fiskar man kanske även av andra skäl och fisk finns det. Vid ett provfiske 1996 fångades ett stort antal arter. Enligt uppgifter från sportfiskare lär det i Krön finnas mycket stor gös som den som fångades 2011 med en vikt på 9 440 gram.

Kommer man från väg 23/34 och kör in till Södra Vi så fortsätter man genom orten, över bron över sjön Kröns smala del. Väl förbi bron svänger man vänster och fortsätter mot Älö och veckans gård, Älö 533.

Den magnifika mangårdsbyggnaden är från 1924 i två plan med källare. En härlig glasveranda med ovanpåliggande balkong pryder framsidan och ger byggnaden den karaktär som höjer helhetsintrycket avsevärt. Boytan är om hela 285 kvadratmeter. Huset har underhållits och renoverats löpande varför det är en mycket vårdad och modern boendemiljö man kommer in i.

Här finns det mesta som förhöjer interiören. Kakelugn, modernt utrustat kök, dekorativa valv mellan en del rum ger luftighet och ljus, badrummet som är en relaxavdelning, vidsträckt skön utsikt från andra våningen, platser att njuta på, inbjudande sovrum för god sömn och trivsel samt mycket annat ryms i det här huset.

Editsro är ett bostadshus från 1918 i två plan med delvis källare. Det har en boarea om 145 kvadratmeter och fem rum. Huset är modernt utrustat och har ett större trädäck beläget ett stycke ovanför mark på baksidan. Bostaden är för närvarande uthyrd. Hermansbo är liksom Editsro byggt 1918 och har två plan. Ett altandäck på ena gaveln ger en skön plats då man vill sitta ute. Här finns tre rum fördelade på en boyta om 85 kvadratmeter. Köket har vedspis och i det ena sovrummet finns en eldningsbar öppen spis. Byggnaden räknas som ett vinterbonat fritidshus.

På gården finns flera ekonomibyggnader. Det vackra före detta sädesmagasinet är idag renoverat, 2014, och inrett med fyra hästboxar. Produktionshallen om 350 kvadratmeter har isolerade väggar och omklädningsrum. I anslutning till hallen finns en flissilo som är kopplad till flispannan. En flyttbar vinterbonad kontorsmodul om 50 kvadratmeter vid hallen är en praktisk tillgång för verksamheten. Vidare finns bland annat ett förvaringstält om 160 kvadratmeter som kan komma väl till pass.

Fastighetens areal uppgår enligt skogsbruksplanen till 84,6 hektar. Av dessa utgörs 37 av produktiv skogsmark med ett beräknat virkesförråd på 5 306 skogskubik och en medelbonitet på 7,7. Skogen består till två tredjedelar av barr, 39 procent gran och 30 tall. Inägomarken är välarronderad och uppgår till 44,6 hektar. Den har bättre bördighet än genomsnittet.

Älö erbjuder ett bekvämt boende i en vacker miljö och en stor frihet att välja inriktning på verksamhet för att förverkliga idéer och drömmar.

Text: BO BÄCKMAN

Share