Från skjortfabrik till träffpunkt

Här träffas föräldrar med sina barn för babysång en gång i veckan. Efter sången smakar det bra med fika för stora och små.

MANTORP (LT)

Kyrkans hus i Mantorp har en intressant historia. Från att på 40- talet varit skjortfabrik är huset nu träffpunkt och samlingsplats för människor i alla åldrar. Under många år påtalades behovet av en kyrksal och 2016 invigdes så Mariasalen.

Sara Olofsson är församlingsherde. Till sin hjälp har hon en stor skara medarbetare och nytt för i år är den nya prästen Jacob Ottosson.

Text och bild: BIRGITTA WIDÉN, HANS BLOMBERG

Fortsättning publicerad i papperstidningen 170127

Share

Åtvids kommun får beröm

Åtvidabergs gedigna hållbarhetsprogram gjorde att kommunalråd Mira Wedenberg blev inbjuden att tala på Sveriges kommuner och landstings internationella dag.

ÅTVIDABERG (LT)

Det blev mycket uppmärksamhet kring Åtvidabergs hållbarhetsprogram som antogs i december. Man har redan varit inbjudna till SKL och Utrikesdepartementet. Beröm och positiva reaktioner har kommit för kommunens hållbarhetsarbete.

Länstidningen har tidigare berättat om Åtvidabergs kommuns omfattande och nya hållbarhetsprogram. Detta gedigna hållbarhetsprogram har gjort att kommunalråd Mira Wedenberg (M) blev inbjuden till både SKL:s internationella dag och miljöchef Linnéa Salbark blev inbjuden att presentera hållbarhetsprogrammet på Utrikesdepartementet inför Sveriges rapportering av sitt arbete med Agenda 2030.

Text: BO BÄCKMAN

Fortsättning publicerad i papperstidningen 170127

Share

Möjligheter i gränslandet

Flera bostadshus och ekonomibyggnader i naturnära miljö. Över 180 hektar mark varav 144 hektar vårdad skog. Fiske i fyra sjöar och god jakt. Välkommen till Beta 1 som är veckans Gård till salu.

Share

Gott samarbete formaliseras

Utan inbördes ordning: Kristina Edlund (S), kommunstyrelsens ordförande i Linköpings kommun, Elisabet Edlund (S), kommunstyrelsens ordförande i Åtvidabergs kommun, Camilla Egberth (S), kommunstyrelsens ordförande i Motala kommun, Tommy Johansson, kommunchef i Kinda kommun, Dag Segrell, kommunchef i Mjölby kommun, Robert Bredberg, kommunchef Åtvidabergs kommun och Joakim Kärnborg, chef för regional utveckling i Linköpings kommun.

LINKÖPING (LT)

Kommunerna Linköping, Motala, Mjölby, Kinda och Åtvidaberg har länge samarbetat inom flera frågor. Nu har man enats om ett nytt mellankommunalt samverkansavtal som gör det här mer formellt, med ökad nytta för alla.

Av länets 13 kommuner har de med gräns mot Linköping enats om att genom ett formellt samarbetsavtal stärka och utveckla det redan befintliga samarbetet sinsemellan.

Text och bild: BO BÄCKMAN

Fortsättning publicerad i papperstidningen 170127

Share

Berättelsen om ett barnhemsbarn

Elisabet Rydberg-Andersson, bosatt vid Karlshamn i Bottna, har skrivit en kärleksfull bok om sin mor och mormor.

BOTTNA (LT)

Det som började för cirka 15 år sedan för Elisabet Rydberg-Andersson, i en stuga på Gråskär utanför Kallsö i S:t Anna skärgård, har resulterat i en bok med titeln En berättelse om ett barnhemsbarn.

Under en period var det uppehåll i skrivandet, men mormor Ada (1885-1981) och mamma Ingrid Linnea (1911- 2001) har villigt berättat om sina liv som författaren, klokt nog, har dokumenterat med bandinspelningar.

Text och bild: OWE BERGGREN

Fortsättning publicerad i papperstidningen 170127

Share

Snart fart på samåkningen

Camilla Westling hälsar Pepijn Klaassen från företaget Mobil Samåkning välkommen.

ÖDESHÖG (LT)

Samåkningen mellan Ödeshög och Vadstena har tagit ett stort steg framåt. I LT nr 39 i fjol berättar tidningen om en kärntrupp, som vill dra igång samåkning via app.

Nu är detta verklighet bortsett från att det är via dator och sms. Det är bara att ansöka om att få vara med och det är gratis att skaffa konto.

Text och bild: KATARINA LJUNGHOLM

Fortsättning publicerad i papperstidningen 170127

Share

Kö till öppen utfrågning

Närmare 200 personer köade utanför riksdagshuset för att få komma in när småföretagare, pensionärsorganisationer och andra vittnade om svårigheter att klara sin vardag när kontanter
blir en bristvara och storbankerna inte tar sitt ansvar.

Igår genomfördes en öppen utfrågning i riksdagen på temat det kontantlösa samhället – så påverkar det vardagen för folk och företag i Sverige. Utfrågningen skedde i regi av skatteutskottets ordförande Per Åsling och Kontant – upproret.

Bakgrunden till utfrågningen är den snabbt minskade tillgången till kontanter som gör vardagen allt svårare för många. Allt fler efterlyser därför en demokratisk diskussion om kontantförsörjningen i landet.

Fortsättning publicerad i papperstidningen 170127

Share

Kommunen övar inför kriser

VDet är varje medborgares ansvar att se till att klara sig under de första tre dygnen i händelse av en inträffad katastrof, säger Emelie Lagervall.

FINSPÅNG (LT)

Under andra världskriget förhölls sig Sverige neutralt till de krigförande staterna. Vid krigsutbrottet utfärdade regeringen en neutralitetsförklaring för att bevara freden. Trots det började Sverige att bygga upp sitt försvar och många män inkallades som vaktposter runt landets gränser.

Under Kalla kriget gav Civilförsvarsstyrelsen ut foldern ”Om kriget kommer” som gav instruktioner om hur varje enskild civilperson skulle agera i ett krigsläge.

Text och bild: CARINA LARSSON

Fortsättning publicerad i papperstidningen 170127

Share

En läroplan för framtidens jobb

I april förra året överlämnade Skolverket sitt förslag till en nationell strategi för skolans digitalisering. Förslaget kunde lika gärna hamnat i dokumentförstöraren, för alla eventuella åtgärder har uteblivit. Förhoppningsvis blir inte denna strategi behandlad på samma sätt som livsmedelsstrategin. Kommunerna verkar med rätta ha tröttnat på regeringens tystnad.

Innan årsskiftet lämnade Sveriges kommuner och landsting (SKL) därför in en framställan där regeringen uppmanades till en gemensam nationell kraftsamling för att påskynda skolans digitalisering.

Kommunernas involvering kontra regeringens snart regelmässiga fördröjningsstrategier, bådar för att det snart äntligen kan komma en strategi. Det går inte att analysera allt, om än i samråd med berörda myndigheter, i all oändlighet. Sverige förtjänar bättre än så, det måste även regeringen inse.

Fortsättning publicerad i papperstidningen 170127

Share

31 000 delningar på Facebook

Politiker från kommun, landsting och riksdag och tjänstemän var med när LRF bjöd på rundtur. För att visa på proportionerna i antibiotikaanvändningen gjorde man den här illustrationen. Magnus Oscarsson tog en bild, lade upp på Facebook och succén var gjuten.

ÖstergÖtland (lt)

Efter en studiedag för politiker och tjänstemän anordnad av LRF, lade riksdagsledamoten Magnus Oscarsson (KD) ut en bild om antibiotikaanvändningen i kött i olika länder på Facebook. Inom en vecka hade inlägget fått 31 000 delningar.

– Vi blev inbjudna av LRF Östergötland, berättar riksdagsledamoten Magnus Oscarsson (KD). Politiker från kommun, landsting och riksdag och tjänstemän var med.

Text: BO BÄCKMAN
Bild: PRIVAT

Fortsättning publicerad i papperstidningen 170127

Share