23 kvm papper och böcker

En unik liten butik i västra Östergötland

Bo Ludvigsson i sin butik ”23 kvm – Den lilla pappers- & bokhandeln på Storgatan”.

VADSTENA (LT)

När man går Storgatan fram från Rådhustorget mot Stora torget finns det åter en bokhandel på vänster sida. Låt vara att den inte är mer än 23 kvadratmeter stor men den finns. När Bo… Ludvigsson behöver ett arbetsrum i Vadstena hittar han plötsligt en ledig lokal utmed gatan.

Bo bor både i Stockholm och i Vadstena. Han har ett förflutet som kulturskribent och har i dag en del uppdrag, bland annat som programredaktör på Vadstena-Akademien. När Akademibokhandeln i Motala tvingas att stänga tycker han att det är dags att öppna en ny.

Hela västra Östergötland kan ju inte leva utan en bokhandel och han slår nu ihop sitt behov av arbetslokal med önskan att ha en bokhandel.

Med tanke på butikens storlek har det fått namnet ”Den lilla pappers- & bokhandeln på Storgatan”. Den ligger alltså inte på Storgatan 23 utan redan i nummer 17.

Bo berättar att han gör ett urval av aktuella författare och deras nyutgivna böcker. Han börjar med 110 titlar från start. Det är böcker som han vet, och ibland hoppas, är bra. När någon vill ha en bok, som han inte har, beställer han den. Dock inte en i taget. Han samlar ihop ett antal beställningar och kunden får vänta tills det blir dags.

I år har flera kvinnor i Vadstena kommit ut med en ny bok. Det är Marianne Anderson med ”Ödekyrkogårdar i Vadstena – och en riktig rövarhistoria”. Eva Mattsson med ”Vasarna i Vadstena” och Monica Lantz med ”Skadskjuten ängel”. Några av dem finns bland böckerna i Bos hyllor.

Under vinterhalvåret är 23 kvm öppen torsdag – lördag. Litet oregelbundet beroende på Bos övriga sysslor eller, som det står på hemsidan, med viss variation beroende på övriga aktiviteter. När det är stängt meddelas detta i butikens röda franska tittskåp och på www.23kvm.se.

Hemsidan innehåller också några aktuella boktips och allmän information.

Butiken har det mesta som ett hemmakontor kan ha glädje av. Bo vill ha bra saker. Här finns kuvert av god kvalitet, utvalda pappersvaror, anteckningsböcker, pärmar, vackra kort, pennor, gem, häftapparater, hålslag, pennvässare, reservoarpennor, bläck, till och med franskt bläck i små flaskor. Det som inte finns är karbonpapper.

När man använder reservoarpenna skriver man långsammare och därmed vackrare, säger Bo.

Böcker står i allmänhet med ryggarna utåt i bokhyllan. Här exponeras de i stället med framsidan utåt. Bo startar sin butik den 7 juli och under den första månaden försvinner i stort sett alla böcker. Av de 110 första finns det bara sju kvar som inte är sålda.

Bo berättar att många säger ”äntligen”. Folk är positiva och uppskattar den lilla pappersoch bokhandeln. Han är öppen för inköpsförslag och har en grön bok där kunder kan skriva vad de saknar. Efter en månad är boken fortfarande tom och Bo konstaterar att det tyder på att han har tänkt på det mesta.

Man får gärna slå sig ner i kaffehörnan med en espresso eller en kopp te. För att prata böcker och läsupplevelser eller bara stillsamt bläddra i en katalog.

Man kan diskutera det mesta från litteratur till gem, konstaterar Bo.

Text och bild: KATARINA LJUNGHOLM

Share