Äggalunken i Åsbo för 28:e året

En trevlig långfredagstradition

Gahn Tongtin håller reda på äggen så att de blir alldeles lagom kokta.

BOXHOLM (LT)

Äggalunken på långfredagen är en kär tradition för ”Åke i Mörklången” och hans kompisar. I 28 år har de vandrat, kortare eller längre sträckor, från Åke Johanssons gård, Mörklången, till… ”Äggaberget” vid Åsbo Sjögarpssjön. På berget intar de en enkel påsk – lunch vid en öppen eld innan firandet fortsätter i Mörklången.

Långfredagen i år bjöd på ett ovanligt soligt och vackert väder. Omgivningarna kring Åsbo Sjögarp är mycket vackra och det känns att våren är på väg. Efter en stunds vandring uppför berget vid Sjögarpssjön hör jag glada skratt och röster, vinden för med sig en doft av öppen eld.

Högst uppe på berget, vid en bekväm klipphäll har Åke och hans kompisar bänkat sig för att äta ägg, sill, mackor och annat gott. Det är ett litet gäng på endast fem personer som har samlats. Detta år är äggalunken, liksom förra året, präglat av Corona-pandemin

– Just nu vill vi inte vara för många, säger Åke, som liksom några av de andra i sällskapet tillhör riskgruppen. I vanliga fall brukar vi vara flera, som mest har vi varit 10-15 stycken.

Efter en stunds diskuterande och dividerande fram och tillbaka enas gruppen om att årets äggalunk är den 28:e i ordningen. Vandringen startar varje år vid Åkes gård, Mörklången, som ligger några kilometer från ”Äggaberget”, eller Krokviken som platsen egentligen heter.

– Från början gick vi en vandring på nästan två mil, berättar Roy Sjöberg som har varit med sedan starten.
– Då gick vi mot Pålsbo äng, Åsbo Kyrka och sedan tillbaka hit till Krokviken. Sträckorna har varierat under åren, lite beroende på väder och vind förstås, men också på orken hos deltagarna.

Oavsett sträckan som vandras så är upplägget traditionsenligt alltid detsamma. Starten går från Mörklången kl 11.00 på förmiddagen och lunchen intas på ”Äggaberget”. Hur länge man stannar på berget beror på väder och vind. Men att det skulle vara så dåligt väder att vare sig vandringen eller samkvämet på berget ställs in förekommer inte.
– Nej absolut inte, intygar Åke. Vi har vandrat i både regn och snöstorm. Ett par gånger har isen legat på sjön så att vi har kunnat vandra över den.

Gösta Bjur från Södra Bosmark sitter bekvämt tillbakalutad i en klippskreva och njuter av en ägg- och sillmacka.
– Det här är en jättetrevlig inledning på påskhelgen, och i år med det här toppenvädret är det förstås särskilt skönt, tycker Gösta.

I år stannar gänget ganska länge på berget för att njuta av solskenet och en fantastisk utsikt över Sjögarpssjön. Åkes särbo Gahn Tongtin, sköter äggkokningen medan Åke förbereder den väl använda kaffepannan. När kaffet är klart bjuder Roy runt på kakor från en burk. Alla delar med sig med varandra och stämningen är uppsluppen.

Det är lite kamratligt smågruff om både det ena och andra och stundtals ekar skratten över sjön. De delar många roliga minnen från tidigare års äggalunkar. Anders Wikström har med sig sin lilla fina tvååriga tax Tina som trivs i sällskapet.

Efter några timmar på berget går vandringen tillbaka till Mörklången. Där vankas det traditionellt svenskt påskbord och samkväm. Det mesta av påskmaten har Anders förberett dagen innan.
– Det brukar vara jag som står för påskmaten, säger Anders. Jag gjorde Janssons, stekte köttbullar och förberedde det mesta i går. Nu får de andra vara mina hjälpredor i köket.

Efter maten brukar det vara dags för en stunds vila och sedan avslutas kvällen med att Åke, som är en duktig fotograf och amatörfilmare, visar en del av sina filmer. Allt enligt gängets långfredagstradition.

Om två år är det 30-årsjubileum. Kanske blir det något alldeles ”äggstra” då!

Text och bild: GEN LARSSON

Share