”Alla behöver vi kulturen”

För Pontus Plænge är Shakespeares pjäser alltid aktuella

Pontus Plænge, skådespelare, regissör och översättare, träffar Länstidningen på konditori – och berättar om teaterintresset som kom till honom redan som sexåring.

VADSTENA (LT)

När fyller du år? Han har nyss låtit sig uppvaktas på sin födelsedag och blir därför litet förvånad över frågan. Pontus Plænge svarar dock utan att tveka det minsta. Orsaken till frågan är… att Wikipedia för en gångs skull har en felaktig uppgift. Där anges två olika födelsemånader.

Det är fredag eftermiddag och vid borden runt Rådhustorget sitter många människor. Själva torgytan är däremot påfallande tom som om den väntar på något.

Plötsligt fylls torget. Shakespearefabrikens ensemble dansar in och sjunger.

Att spela pjäser av William Shakespeare har en 25-årig tradition i Vadstena. Under många år är spelplatsen Gräsgården nära klostermuseet men sedan några år tillbaka har sällskapet flyttat en bit söderut och håller nu till i Shakespearefabriken precis där flyers anger att det finns kräftor. Det gäller därför att påminna om att man finns.

Efter framträdandet går ensemblen Storgatan fram mot Stora torget. De mötande får ett kort med uppgifter om årets pjäs Vintersagan, som spelas till och med den 7 augusti. Pontus och Länstidningen uppsöker konditoriet för en kopp kaffe och en pratstund.

Hur länge har du hetat Pontus Plænge?
– Sedan i februari. Formellt. Praktiskt betydligt längre.

Plænge är ett gammalt namn i släkten och Pontus har haft det som ett förnamn. Men nu är det alltså hans efternamn.

Pontus är skådespelare, regissör och ibland översättare. Han arbetar för närvarande som frilansare och kan variera sina uppgifter. Dessutom är han året runt konstnärlig ledare på deltid och kan utveckla fabriken. Det är en stor lokal att hantera, administrera och planera.

Det finns en tanke att skapa en skådespelarutbildning à la Sång- och pianoakademin, berättar Pontus och tillägger att han tänker sig en eftergymnasial yrkesskola på Calle Flygarenivå. En utbildning mellan gymnasium och universitet. Själv har han fått sin kunskap vid Stockholms teaterhögskola.

Första idén med Shakespeare i Vadstena är att spela på Gamla teatern men sedan ser Pontus ett Birgittaspel på Gräsgården och upptäcker att det är en bra scen.

Den fungerar sedan under drygt 20 år men har den nackdelen att teatern måste byggas upp på nytt till varje sommar. Fabriken är föreningens egen lokal året runt och det är en fördel även om den inte är vinterbonad.

Shakespeare lever trots att han har varit död i över 400 år.

Hans pjäser handlar om det som är lika för oss alla – kärleken och döden, säger Pontus. Livet och vardagen är däremot annorlunda i dag mot på Shakespeares tid.

Pontus berättar att många engelska ord är tryckta första gången hos Shakespeare. Han har ett rikt språk. Kärlek, död och språk, summerar Pontus.

Vilken är din första teaterupplevelse?
Kanske ”Glasblåsarns barn” av Maria Gripe på dåvarande Norrköpings stadsteater.

Den föreställning som Pontus minns bäst är däremot en annan. Det är Taube-potpurriet ”Kom i min famn”. När föräldrarna ska gå till teatern har barnvakten fått förhinder och den då 6-årige Pontus får följa med.

Efter det besöket vänder livet. Pontus berättar att då bestämmer han sig för att bli skådespelare. Han sjunger länge bara Taube-bitar. Pontus växer upp i ett kulturellt hem. Det finns gott om litteratur. Föräldrarna är bibliotekarier och dessutom – främst pappan – mycket teaterintresserade.

Vad är roligast – skådespeleri, regi eller översättning?
– Det är roligt att hålla på med alltihopa. Skådespeleri och regi ger ett stimulerande växelbruk. Det bidrar till att behålla glädjen och nyfikenheten till yrket.

Pontus älskar att hålla på med texter. Därför är det roligt att översätta.

– Vi behöver kulturen, tillägger Pontus. Den kan vara musik, konst, teater eller litteratur men vi behöver den och vi behöver komma samman.

Vad gör du efter Vintersagan?
– Vet inte. I fabriken finns alltid arbete. Kanske blir det en ny översättning. Och år 2022 ska Shakespearefabriken uppföra ”Mycket väsen för ingenting” det skedde senast 1998.

Men akut närmast i tid ska Pontus Plænge med och sätta upp en skylt på huset. Trafikverket har inte gett tillstånd till en skylt vid vägen.

Text och bild: KATARINA LJUNGHOLM

Share