Äntligen stod ensemblen på scenen

Det blev en nyårsrevy i Valdemarsvik till slut

Drömsvik var föreställningens kanske bästa nummer.

VALDEMARSVIK (LT)

Det har varit mycket strul med pandemi, restriktioner och sjukdom. Men till slut blev det en nyårsrevy i Valdemarsviks Folkets hus där publiken både fick njuta av sång och dans… och många tillfällen till rejäla skrattsalvor.

Nöjeskarusellen har ordnat kulturevenemang sedan 80- talet i Valdemarsvik och gjort den årliga nyårsrevyn till en kär lokal tradition. Sedan 2019 samarbetar man med Waow Production, men de sista två åren har som bekant en viss pandemi satt käppar i hjulen vilket gjorde att 2020 års nyårsrevy fick ställas in och det var inte långt borta att även årets upplaga gick samma öde till mötes.

Men varken virus, restriktioner eller sjukdom inom ensemblen kunde till slut stoppa det sjuhövdade showgänget från att beträda scenen i Valdemarsviks Folkets hus och framföra årets nyårsrevy. Eller sexhövdade… för Marthina Sjöström var frånvarande och hennes roller fördelades istället på de övriga medverkande som var Marcus Fyrberg, Mimmi Trysberg, Hannes Haraldsson, Camilla Andersson, Clara Fyrberg och Peter Mattsson.

Årets revy har fått namnet “2 för 1” och det syftar på tre saker: Waow & Nöjeskarusellen, Fjolårets revy & årets revy samt att Ensemblen är på plats & publiken är på plats. Regissör Marcus Fyrberg skriver i programbladet:
-Som vi har längtat efter att få träffa er och nu är vi äntligen tillbaka i salongen både vi och ni. Den här gången med hjärtat som insats och en längtan efter att få göra det fullt ut.

Förra årets revy ställdes in helt och årets upplaga fick skjuta på premiären två gånger innan den kunde genomföras i mitten av januari. Och då med en rad olika åtgärder för att minska potentiell smittspridning: covidpass, minskat antal platser i salongen, förbeställt fika och så vidare. Men till slut gick ridån upp och revygänget kunde inta scenen med sång, dans och humor. Den första akten består av nummer från den inställda 2020 års revy och tar upp lokala företeelser som gångfartsområdet, partibytarpolitikern Stefan Kemle och den nytillträdde kommundirektören Karl Öhlander som har det jobbigt i numret “Drömsvik”, som är den första aktens bästa nummer med hela ensemblen på scenen i en dans runt Öhlander spelad av Peter Mattsson.

Den andra akten är det 2021 som gäller och de som var och såg julrevyn i Söderköping har redan fått en del smakprov, som inledningsnumret “Tre Hån” där publiken uppmanas att hålla i, hålla ut och hålla avstånd och “Djuren på gårn” där publiken ska härma djur. Båda dessa tillhör två av kvällens bästa nummer och särskilt det sistnämnda får igång skrattmusklerna hos publiken. Annars är det lite upp och ner. En lokal knasboll hör till på revyer av detta slag och Mimmi Trysberg kommer in en gång per akt och gör sin karaktär “Kärringen”, som hängt med ett tag. Det är sprit och fräckisar, män i kvinnokläder och skämt om lokala händelser.

Bäst är generellt numren där man vill höja sig lite över den traditionella lokalrevynivån och satsar på koreografi, finstämdhet och välskrivna texter. Det är lite för många nummer med trötta ordvitsar och uttjatade pappaskämt, även om såna också kan behövas, inte minst för att ordna smidiga övergångar.

I bänkraderna trivs publiken och njuter av nummer om såväl Radio Wix och Chilli Thai. Och nu är det faktiskt mindre än ett år kvar till nästa nyårsrevy, som förhoppningsvis kan genomföras utan en massa restriktioner.

Text och bild: TOBIAS PETTERSSON

Share