Åtvids nya demensboende invigt

Inflyttning i Kopparsvanen sker under januari månad

Åtvidabergs nya demensboende står nu klart. Ett modernt boende i en behaglig miljö. Totalt finns här 41 lägenheter som specialanpassats med hjälp av en demenskonsult

ÅTVIDABERG (LT)

Det blev en digital invigning men nu står Åtvidabergs nya demensboende i Kopparsvanen klart. Och det är ett modernt boende som är specialanpassat för att möta de särskilda behov som kan finnas.

Boendet på Etapp 3, Kopparsvanen 8-11, består av fyra enheter med totalt 41 lägenheter på 35 kvadratmeter vardera. En demenskonsult har varit involverad för att anpassa såväl inredningen som utomhusmiljön och den moderna miljön är planerad in i minsta detalj för att vara anpassad till de boendes behov. Varje lägenhet uppfyller alla krav gällande trygghet och funktionalitet och är utrustad med tekniska lösningar som exempelvis larm och fasta lyft – anordningar vid sängarna.

Alla rum har även ett eget pentry samt stora och funktionella badrum med tvättoch torkutrustning. Därutöver finns gemensamma utrymmen samt ett helt nytt produktionskök, som ska förse kommunens äldreomsorg och hemtjänst med måltider.

Byggnaden har solpaneler på taket, golvvärme och ett klimatsystem som gör det möjligt att anpassa inomhustemperaturen vid varma sommardagar.
– Ända från början har vi haft tankar på att bygga ett hus med så goda förutsättningar som möjligt för de med demensjukdom. Vi har arbetat tätt med arkitekten, och det är våra förväntningar och våra krav som har styrt hur huset har utformats, säger Marie Almroth, utvecklingsstrateg på Åtvidabergs kommun.

Kopparsvanen är ett vårdoch omsorgsboende som drivs av Förenade Care. Där erbjuds de boende god omsorg, möjlighet att leva och bo självständigt under trygga förhållanden och ha en aktiv och meningsfull tillvaro i gemenskap med andra.

Där har även Socialkontoret sina lokaler, och nu står alltså även det nybyggda demensboendet klart.

Inflyttningen av de boende inleddes den 3 januari och produktionsköket öppnar den 27 januari. Riksbyggen står bakom byggnationen av det särskilda boendet och förvaltar även den kooperativa hyresrättsföreningen Kopparsvanen som de hyr ut till Åtvidabergs kommun.

Lokala leverantörer har varit involverade under hela projektet. Bland annat arkitekten Anders Falk och totalentreprenören Åhlin och Ekeroth. Husen är byggda av trä, bestående av moduler som har producerats av Åtvidabergshus.

Kostnaden för nybyggnationen av det nya särskilda boendet är 112 miljoner kronor.
– Jag kan säga att jag är väldigt stolt över att vi har kommit fram till den här byggnationen efter så många år. Det här är framtidens boende, säger Thomas Lidberg, kommunstyrelsens ordförande.

Diskussionerna kring framtidens äldreomsorg i Åtvidaberg startade redan 2013. Sedan tog det ungefär fem år innan planerna började ta form.
– Vi utökar kommunens platser från 27 till 41 platser. Personalstyrkan kommer att ligga på ungefär 25 personer dagtid och fyra personer varje natt, säger enhetschef Marie Skogh.

– Jag är mest nöjd med hela känslan av boendet. Jag tycker det är jättehärliga färger, det känns som en lugn och behaglig miljö, vi har fått in mycket teknik för att arbeta på ett annat sätt än man har gjort tidigare och överhuvudtaget är det en fantastisk kvalitet på det här boendet, säger Kristina Cleber, projektledare Riksbyggen.

Den som vill se mer av etapp 3 av Kopparsvanen kan gå in på kommunens hemsida där det finns en film som visar upp såväl insida som utsida av det nya demensboendet.

Text och bild: TOBIAS PETTERSSON

Share