Både bakverk och smide

Östgötadagsbakverket 2019 hos Gunnbäcks konstigheter

Paret Gunnbäcks ”skruvade gubbar” gjorda av skrot.

KORSKROG (LT)

Vid varje år, som Östgötadagarna funnits, utses Årets landsbygdsstipendiat, årets konsthantverk och årets bakverk. Alla ska ha en anknytning till Östergötland.

Årets stipendiat blev S:ta Ingrids gille i Skänninge, konsthantverket är en potatis i trä med ett gömme i av Per Helldorff, Svalsjö, som ligger söder om Ulrika och bakverket kommer från Anki Gunnbäck i Korskrog, några kilometer söder om Borensberg.

Hos Anki och Peder Gunnbäck i Korskrog var det full fart. Dagen bjöd på ett underbart väder. Besökare kom i en strid ström till deras hantverk och trädgård.

Huset heter passande nog Skogsgläntan och där har paret förvandlat en vanlig tomt till mysiga uterum och pool, porlande bäckar och dammar och en prunkande trädgård med annorlunda växt- och buskstöd. Överallt ser man deras kreativitet och man upptäcker nya saker hela tiden.

De har också klippta gångar på en del ställen, där man låtit naturen växa som den vill utanför. Dessa gångar är slingrande och härliga att springa på för små barnben, men intressanta även för vuxna, då man hittar ”konstigheter” på udda ställen.

Trädgården är skött på ett sunt sätt där växterna får ta plats och breda ut sig. Både Peder och Anki bjuder verkligen på sig själva och besökarna finner ro i deras trädgård.

Som tidigare skrivits var det Anki Gunnbäck som bakade Årets bakverk. Att Anki vann årets bakverk förstår man, för muffinsen var väldigt god! En del av motiveringen löd ” Allt det bästa från Östergötland i en enda munsbit!…”

– Jag brukar inte skicka in till baktävlingar, sa Anki. Jag bakar bara för husbehov och blev väldigt glad att jag vann. Tävlingen gick ut på att man skulle ge en smak av Östergötland. Då tänkte jag – potatis. Det ger ett saftigt bröd och så mandel till. Gula rapsfält? Göta Kanal? Så det blev ostkräm på toppen med ett blått band av torkade blåklint. På något ställe hade de visst tagit blå strössel och det går lika bra. Bakverket säljs på flera besöksmål i Östergötland denna helg. Vi, här på Gunnbäcks konstigheter, har tagit hjälp av Boställets vedugnsbageri med servering av kaffe, för vi hinner inte med alla besökare annars.

Peder, Ankis man, stod i smedjan och smidde. Vem som helst kunde få prova på att smida en krok. Det gjorde Mattias Bladh. Det gick riktigt bra och Peder gav goda råd hela tiden. Det såg mycket lätt ut, så Mattias har förmodligen smidit förut eller så passade hantverket honom.
– Du ska få ett gott råd, sa Mattias med glimten i ögat. Smid medan järnet är varmt!

Smedjan har Peder och Anki byggt själva och i den gör Peder de mest otroliga ”skruvade gubbar” och andra grejer av skrot och annat som andra ratat. Återbruk med andra ord. Dessa säljs i en stor container som paret gjort om till en utställningshall. Idéerna är många och Anki och Peder ser vad ingen annan ser i de gamla förbrukade tingen. De har sin egen fina, kluriga och välgjorda design.

Då trädgården är väldigt speciell får man många besök. Paret Gunnbäck deltar i Öppen trädgård, Tusen trädgårdar och så har de en visning i maj. Man tar även emot bussresor och grupper. Grupperna kan få lära sig smida, göra luffarslöjd, fixa insektshotell, måla tavlor, återbruksslöjd, planteringar, ja listan kan göras lång. Idéer finns det massor av.

– Vi har inte öppet varje dag, sa Anki, men vi hänger alltid ut skylten vid vägen om vi har öppet. Bäst är dock att man ringer oss först, avslutade Anki innan hon ilade bort för att svara på en fråga från en besökare om en växt.

Text och bild: EVA CARLSSON

Share