Bankflytt tvärs över torget

Åtvidabergs Sparbank har invigt sina nya lokaler

Välkommen in genom ballongentrén. Sedan 1987 har banken haft sina lokaler på andra sidan torget. Nu har man flyttat till ljusare och modernare lokaler.

ÅTVIDABERG (LT)

Nu har Åtvidabergs Sparbank flyttat in i sina nya lokaler på andra sidan torget. Det nya kontoret är ljusare och mer ändamålsenligt och invigdes i början av oktober med en hel vecka av festligheter.

Efter 35 år i sina tidigare lokaler granne med Sandelius har nu Åtvidabergs Sparbank tagit klivet över torget och flyttat in i Nettos gamla hörnlokal på Adelswärdsgatan 8. Den 30 september låstes den gamla porten för sista gången och några dagar senare var det dags att slå upp portarna på den nya adressen.

Åtvidabergs Sparbank bygger vidare på en tradition som sträcker sig mer än 150 år tillbaka i tiden. Det var 1867 som Bankekinds Härads Sparbank startades i Fillinge tingshus. 1950 flyttade man sitt säte till Åtvidaberg och från 1987 kallar man sig Åtvidabergs Sparbank. 2002 tillträdde bankens förra vd Ronny Mårtensson som hade posten fram till 2020 då Christian Ottosson, som tidigare var vice vd under sex år, tog över titeln.

Åtvidabergs sparbank är en av 58 fristående sparbanker i landet, har en affärsvolym om cirka 7 miljarder kronor och 16 anställda.

I den nya lokalen på Adelswärdsgatan huserade tidigare Netto, men på senare år har den stått tom. Ytan är något mindre än den förra banklokalen men ljusare, modernare och mer ändamålsenlig. Dessutom kan det vara skönt för personalen att byta arbetsplats efter de två rånen 2008 och 2018, menar Christian.

Det nya bankkontoret har även ett par konferensrum som kan lånas av företag och styrelser. På parkeringen utanför kommer det finnas sex laddningsstationer för elbilar, så att kunderna kan ladda sina bilar medans de är inne i banken eller utför andra ärenden vid torget.
– För oss är det viktigt att området vi verkar i utvecklas långsiktigt. Vi vill bidra till en samhällsutveckling som hushållar med våra gemensamma resurser så att vårt närområde även i framtiden är en attraktiv plats för kommande generationer att bo och leva i, förklarar Åtvidabergs Sparbank sin hållbarhetsfilosofi.

Invigningen skedde måndagen den 4 oktober med ballongbus hela dagen med Mr Goran, blåsmusik av Åtvidabergs musikkår, kaffe och bulle samt en föreläsning på kvällen om Sparbankens historia i Åtvidaberg med Roy Andersson och Camilla Smedberg.

Med gemensamma krafter klippte ordföranden Lena Lycenvik och vd Christian Ottosson bandet till tonerna från Åtvidabergs musikkår. Och man skulle kunna säga att banken är tillbaka där allting började, för den första banken vid torget låg just på denna plats och har totalt legat på fyra olika platser runt torget, berättade Christian.
– Vi hoppas att det blir 150 år till minst. För det här har vi byggt för framtiden, och det framtida sättet att jobba med bank i en ort som Åtvidaberg, sade Lena innan hon och Christian greppade en enorm guldsax och klippte till det röda bandet.

Men firandet var inte över för det, för Sparbanken bjöd på kaffe och bulle hela veckan, och det arrangerades även olika aktiviteter ända fram till fredagen.

På tisdagen höll universitetslektor Per Frankelius en föreläsning om En ekonomiskt hållbar landsbygd. På onsdagen höll den prisade talaren Teo Hären en föreläsning på ämnet Kreativitet – din viktigaste förmåga. På torsdagen kunde man träffa Näringslivscentrum klockan 15-18 och lyssna på en föreläsning om Vikten av ett gott styrelsearbete med ordföranden för Åtvidabergs Sparbank, Lena Lyckenvik.

Veckan avslutades sedan på fredagen med en konsert med barn- och ungdomsidolen Theoz i Folkets Park. Alla föreläsningar samt konserten var gratis med krävde förbokning på grund av begränsat antal platser.

Text och bild: TOBIAS PETTERSSON

Share