Barbro poppar på Storgatan

Har öppnat tillfällig designbutik i Söderköping

Barbro Mellqvist, som sommartid huserar på Edgadrs på Lagnö, har startat pop up-butik på Storgatan i Söderköping. Inriktningen är presentartiklar och butiken finns kvar till nyår är det tänkt.

SÖDERKÖPING (LT)

Sommartid hittar vi Barbro Mellqvist på Edgards på Lagnö. Nu har hon även startat en vinterverksamhet i form av en ny butik på Storgatan. Design Söderköping är namnet… och på hyllorna hittar man eleganta inredningsoch presentartiklar.

Vill man handla på Design Söderköping gäller det att skynda sig. Butiken öppnade under adventsmarknaden och kommer bara att hålla öppet året ut. På nyårsafton slår portarna igen är tanken, om nu inget oförutsett händer.
– Jag driver Edgards på sommaren och det här är ett sätt att vidga verksamheten, med lite andra varor och ett sätt att se om det går att jobba på en annan säsong. Edgards är ju bara öppet under sommarsäsongen. Och när jag fick tillgång till den här trevliga lokalen så tänkte jag att jag testar.

Barbro beskriver det som att hon ”fick ett ryck”. Tidigare huserade Madam Snickeri i lokalen och när de flyttade ut frågade fastighetsägaren om Barbro inte kände någon som skulle vilja öppna en butik, och det slutade med att det blev hon själv. Allt gick väldigt fort, och hon hade visst hum om vilka leverantörer hon skulle välja.
– Jag hade sneglat på de här sakerna och tänkt att det inte finns i Söderköping, och inte så mycket i Norrköping heller.

Madam Stoltz är hennes största leverantör. En annan är Meraki. På hyllorna hittar man sockor och vantar, ljus, lampor och kaffepressar. Det finns kontorsmaterial och tidningshållare, doftljus, tvålar och drycker av olika slag. Barbro har en shop även ute på Edgards men butiken på Storgatan är mer sammanhållen och mer inriktad mot presentartiklar.
– Jag försöker hålla en designnivå på utbudet, det ska vara sånt man kanske inte hittar på andra ställen. Jag försöker satsa på en del återvunnet material och försöker ha ett visst hållbarhetstema, men inte rakt igenom för det är svårt att hitta.

Det gäller att tänka på ett lite annorlunda sätt när det gäller inköpen till en butik som bara är tänkt att finnas under en begränsad tid.
– Ja, om det inte blir supersuccé. Lokalen är tillgänglig om det skulle bli så, men Söderköping i januari och februari är inte riktigt lika bra som i december och juli/augusti.

Vad gör du om du inte säljer slut på varorna?
– Då tar jag ut det till Edgars och säljer i sommar. Det finns ju den möjligheten, annars skulle jag inte göra det här.

Butiken kommer att vara öppen varje dag fram till nyårsafton. Det betyder att hon har en dryg månad att tömma hyllorna.
– Det är det som är pop up. Man vet att det är en begränsad tid så man måste hålla tillbaka lite. Å andra sidan får det inte vara så att kunden kommer in och det är helt tomt. Det är jättesvårt att bedöma hur mycket man ska köpa in. Jag har lite mer saker ute på Edgards att ta hit om det skulle behövas, och jag kan ta dit det som blir över här. På så sätt känner jag inte att det är så stor risk.

Och när drar Edgards igång igen nästa säsong?
– Det börjar med helger i maj och sen är det varje dag från och med midsommar.

Text och bild: TOBIAS PETTERSSON

Share