Bäst betalt på Nordic Brass

Gusumföretaget i topp – men lågt jämfört med landet som helhet

Nordic Brass Gusum är den arbetsgivare med över 50 anställda som betalar högst snittlön i Valdemarsviks kommun. Bild: NORDIC BRASS GUSUM

GUSUM (LT)

Ny statistik visar vilket företag som betalar den högsta snittlönen i landets olika kommuner. I Valdemarsvik ligger Nordic Brass Gusum i topp, dock en bra bit efter storstadsföretagens miljonlöner.

Kreditupplysningsföretaget Creditsafe presenterade nyligen årets lönestatistik med alla företag som betalar högst snittlön i varje kommun. Listorna grundar sig på aktiebolag med minst 50 anställda och baseras på lönekostnad/ antal anställda från företagens egna bokslut som lämnats in till Bolagsverket.

Alla snittlöner är inklusive skatt, exklusive sociala avgifter. Lön till vd och styrelse ingår ej. Kommuner som saknas har inga registrerade aktiebolag med minst 50 anställda.

Löneskillnaderna i landet är stora, med nästan tio gånger högre snittlön mellan toppen och botten i listan över de arbetsgivare i Sveriges kommuner som betalar sina anställda bäst. I tio kommuner finns det arbetsgivare som ger sina anställda miljonlöner, det är lika många som på förra årets lista. Mölndal och Helsingborg har dock trillat ur denna kategori – medan nya kommuner är Linköping och Danderyd.

Högst upp i kommunrankingen ligger Stockholm och Wallenbergs investmentbolag EQT Partners, med en genomsnittlig årslön på 3,1 miljoner kronor. Det är drygt tio gånger så mycket som den genomsnittliga årslönen på det företag som betalar bäst i Heby, Zetterbergs Industri Aktiebolag, där de anställda får en snittlön på 335 000 kronor.

Det bäst betalande företaget med i särklass flest antal anställda är gruvdriftskoncernen Luossavaara-Kiirunavaara Aktiebolag i Luleå. De toppar kommunlistan med 3 352 anställda och en genomsnittlig årslön på 628 000 kronor.

Näst största arbetsgivaren med 2 440 anställda är Aktiebolaget Sandvik Materials Technology i Sandviken med en snittlön på 538 000 kronor.

En intressant iakttagelse är att de flesta företagen på listan har en klar manlig övervikt, med en fördelning på ofta mer än 70 procent män. Men tittar man på företagen i toppen så har de en betydligt jämnare könsfördelning och i många fall en övervikt av kvinnor.

Snittet bland de 13 översta företagen är 52 procent män, det vill säga nästan helt jämställt, vilket skulle kunna vara en indikation på att en jämn könsfördelning är bra för företag.

I Östergötland ligger Linköping i topp, där den högsta snittlönen ligger på över miljonen, vilket ger en sjundeplats i riket.

Finspång kniper en total 16:e-plats och Norrköping hamnar på 20:e plats totalt i landet. Generellt hamnar småkommuner i botten av rankingen.

I Östergötland har Boxholm lägst snittlön och blir femma från slutet i riket. Några placeringar upp hittar vi Ydre och Vadstena. Valdemarsvik hamnar på plats 227 av de 269 kommunerna på listan. Det företag i kommunen som betalar den högsta snittlönen är Nordic Brass Gusum vars 119 anställda i genomsnitt har en lön på 427 000 om året.

Vilka är då Nordic Brass Gusum? Jo, det är ett av Sveriges äldsta bruksföretag med specialkompetens och över 360 års erfarenhet när det gäller mässing. Företaget omsätter närmare en miljard kronor och tillverkar varje år 25 000 ton mässing i form av stänger, tackor och mutter.

Mässingen framställs i företagets egen fabrik, som är en av Europas främsta. Merparten av produkterna levereras till den nordiska marknaden där kunderna vidareförädlar mässingen till slutprodukter som VVS-tillbehör såsom kranar och duschhandtag, skruvar muttrar, låsdetaljer, elkomponenter, prydnadssaker med mera.

Text: TOBIAS PETTERSSON

Share