Börja i Colonia del Sacramento

VÄRLDSARVSSTATUS LOCKAR MÅNGA TILL DEN GAMLA HAMNSTADEN I URUGUAY

Colonia del sacramento är ett världsarv och Uruguays största besöksmål.

URUGUAY (LT)

För många resenärer går startskottet i Uruguay i världsarvsstaden Colonia del Sacramento, en timmes båtfärd från Buenos Aires. Där kan man se koloniala byggnader som bevarats sedan 1700-talet. Betalar man den symboliska inträdet i fyren i Colonia del Sacramento, går uppför de trånga trapporna och tittar ut över Rio de la Plata så ser man faktiskt Buenos Aires höghus med blotta ögat. Längre än så är det inte över den Taube-besjungna viken. Och det är också den vägen som många turister kommer till Uruguay – med båten från Buenos Aires till mysiga Colonia del Sacramento.

Många väljer att bara göra en dagsutflykt och sen åka tillbaka till det mer välrenommerade Argentina. För än så länge står Uruguay i skuggan som turistland av sin storebror i sydväst.

Colonia del Sacramento är ett utmärkt ställe att börja resan på, men ge gärna Uruguay mer än bara en dagsutflykt till den gamla kolonialstaden. Fortsätt utmed kusten till huvudstaden Montevideo, partyt i Punta del Este och upp till lugnet i Punta del Diablo så får du en bra grundkurs i landet, även om det såklart finns mer än så att utforska.

Uruguay är ett land det talas märkligt lite om, trots att det måste anses vara något av en framgångssaga. Efter Chile är Uruguay det mest välmående och moderna landet i Sydamerika och kan bland annat locka med fina stränder utmed kusten.

Få svenskar reser på semester till landet, men å andra sidan reser få svenskar till Sydamerika överhuvudtaget. På 30-talet var dock Uruguay riktigt hett. Då var Montevideo världens rikaste stad och arrangerade de första världsmästerskapen i fotboll 1930.

Under 1800-talet lyckades Uruguay bygga upp en både ekonomiskt och politiskt stabil stat och vid sekelskiftet var landet en väl fungerande demokrati.

Under första halvan av 1900-talet hade Uruguay ett väl utbyggt välfärdssamhälle, men på 50-talet började ekonomin peka nedåt med politisk oro som följd under tre decennier, innan landet på 80-talet åter blev ett stabilt och välmående land.

Colonia del Sacramento grundades 1680 av Rio de Janeiros portugisiske guvernör för att tjäna som motvikt till spanjorernas hamn i Buenos Aires. Ungefär hundra år senare tog Spanien kontroll över staden som efter det förlorade i betydelse. Idag har Colonia del Sacramento status som världsarv och är landets kanske mest besökta turistmål med sina fina förbindelser med både Buenos Aires tvärs över vattnet och huvudstaden Montevideo någon timmes busstur bort.

Det mesta av turismen handlar om Barrio Historico, det vill säga de gamla kolonialkvarteren längst ute på en halvö vid vattnet.

Börja med att gå in över landgången genom stadsporten och kolla in de delar av den gamla muren som består. Innanför finns bland annat Uruguays äldsta kyrka, den nämnda fyren, en klosterruin, två torg och diverse museum.

Är du inte intresserad av historia och gamla kolonialbyggnader går det också bra. Du kan helt enkelt bara njuta av utsikten i fyren, kvällssolen vid klipporna vid vattnet, en rundtur i marinan eller några av de mysiga restaurangerna. Allra charmigast är Kubabaren på torget med sin färgsprakande inredning.

Vill man stanna en extra dag för lite slappt semesterliv så går det bra. Staden har stränder, men vattnet är sisådär så det är nog bättre att hålla sig till hotellpoolen. Själv bodde jag intill den långa och fräscha strandpromenaden. Går man utmed den sitter folk överallt och dricker något konstigt te ur lika konstiga muggar.

Jag och resesällskapet funderar på om det är någon form av ”jazz-te” eftersom Uruguay precis innan vi kommit dit beslutat att legalisera marijuana (under väldigt kontrollerade former), men det visar sig lyckligtvis efter lite efterforskningar handla om maté, ett slags örtte som är väldigt populärt bland lokalbefolkningen. Överallt ser man människor som bär runt på termosar och en vackert dekorerad mugg med sugrör. De dricker på gatorna, på bussen, i parkerna, ja i princip överallt. Själv håller jag mig dock till den lokala ölen, den smakar också rätt bra.

Hur som helst räcker det med några dagar i Colonia del Sacramento, men det är ett bra ställe att börja sin Uruguayresa.

Text och bild: TOBIAS PETTERSSON

Share