Carolina Klüft – livsinspirerade

En stjärna intog scenen

En supertaggad Carolina Klüft tog med publiken på en fartfylld resa genom sin idrottskarriär. Humor och allvar blandades om vartannat i denna sprudlande föreläsning.

VADSTENA (LT)

En hälsoengagerad världsstjärna på celebert besök! Idrottsprofilen Carolina Klüft kom till Vadstena för att inspirera och motivera till bland annat en bättre självkänsla, personlig… utveckling, en aktiv livsstil och hur man hanterar pressen att prestera när det gäller som mest.

Och som hon gjorde det… Carolina Klüft sprudlade av energi från första stund i Petrus Magniskolans välbesökta aula.
– Jag är supertaggad! Så härligt att äntligen prata inför en publik igen efter att ha stirrat in i en dataskärm när jag föreläst, säger Carolina innan hon tar med publiken på en fartfylld resa genom sin idrottskarriär med en blandning av humor och allvar.

Mikael Engdahl, vd för Vadstena Sparbank, är lika glad för att samhället äntligen börjar öppna upp igen efter pandemirestriktionerna, och välkomnade Carolina Klüft till Vadstena.
– De ämnen hon tar upp knyter an till hälsan, som är en av vår tids viktigaste frågor. Genom vårt lokala samhällsengagemang tar vi människors hälsa och välbefinnande på stort allvar.

Inbjuden av sparbanken höll Carolina Klüft först en föreläsning för alla högstadieelever på Petrus Magniskolan och därefter en kvällsföreläsning i skolans aula för allmänheten med cirka 300 åhörare i blandade åldrar.
– Härligt att en bank engagerar sig så mycket för bygden. Fantastiskt kul att man gör den här typen av insatser, säger Carolina.

Det övergripande temat för föreläsningen är Lärande för Livet. Carolina Klüft tog avstamp i idrottskarriären och delade med sig av sina erfarenheter som elitidrottare och människa. Hon väckte stort engagemang hos både elever och vuxna som tände till och applåderade friskt.

Framför allt eleverna ställde mycket frågor till Carolina, trots att de är för unga för att ha kunnat följa hennes medaljrika karriär.
– De yngre känner i stället igen mig från teveprogram som Mästarnas Mästare. En av eleverna frågade ”är det fett att vara kändis?”, säger Carolina och skrattar.

I många år var Carolina en internationell superstjärna i friidrott. Hon kastade, hoppade och sprang som ingen annan sjukampare i världen. Hon har vunnit olympiskt guld och levererat många medaljer och mycket glädje, nervositet och stolthet hem till de svenska tv-sofforna från världens idrottsarenor.

Många gånger har hon fått frågan från reportrar och andra om varför hon håller på med idrott. Hon har då förklarat vad som alltid varit hennes drivkraft, vilket kanske överraskar somliga.
– Det är inte att vinna som driver mig. Viktigast för mig var inte att vinna, utan att ha kul. Lusten och glädjen till idrotten betyder otroligt mycket för mig. Allra viktigast är stödet från andra människor, för att vara lycklig och för att lyckas. Jag kände stöd från familjen, svenska folket och fansen på läktaren.
– Alla måste hitta sin drivkraft, det är olika för alla. Ett driv jag har är att göra det jag gör till 100 procent. Att alltid göra mitt bästa. På tävling under min idrottskarriär, eller som nu under denna föreläsning. Gör jag det kan jag vara stolt över mig själv, även om jag inte skulle vinna.

Carolina pratar om betydelsen av att bygga sin självkänsla, att kunna säga att man duger som man är. Som barn var denna atlet mobbad i skolan för sin kropp! Att hon var så smal och kallades för benrangel…
– Det var en tuff tid. Jag lade mycket kraft på att bygga min självkänsla, att min kropp duger som den är.

Den kroppen och mentala drivkraften räckte långt… Vid 22 års ålder blev Carolina den yngsta friidrottaren hittills som erövrat guld i de fem stora mästerskapen: OS, VM och EM både inom- och utomhus.
– Jag har många häftiga idrottsminnen, men ett som sticker ut extra är från Jamaica. Det var en otrolig press på mig, att jag då skulle slå juniorvärldsrekord i sjukamp. Men om jag tänkte på min prestation hela tävlingsdagen skulle jag bli helt dränerad på energi. Jag försöker alltid hitta glädjen i stället. När jag såg ett härligt gäng dansa och sjunga på läktaren dansade jag med dem, men på innerplan. De blev mina fans som hejade fram mig när jag sprang 800 meter, den avslutande grenen. Efter loppet firade jag segern och det nya rekordet viftande med en svensk och en jamaicansk flagga.

Carolina förklarar att hon har två fokusknappar som hon växlar mellan: ett ”bara vara-läge” och ett ”prestationsläge”.
– I ”bara vara-läget” njuter jag av stunden. Att vara med min familj eller som på arenan att vara med publiken och idrottskollegorna. När jag sedan ska prestera, då gör jag det till 100 procent.

Carolina kommer också in på ledarskap och pratar om laget före jaget, och om tryggheten hon kände inom friidrottslandslaget.

– Vi hade en ram för laget som gällde alla, både nykomlingar och stjärnor. Men inom ramen fick man vara den man är. Jag och exempelvis Stefan Holm är väldigt olika, men vi lyckades båda två. För mig var det seriöst att ha roligt. Och jag kände mig trygg i mitt lag. Om man misslyckades fångades man upp av de andra.
– Lär dig av motgångarna. Svårigheter är en del av resan framåt. Att exempelvis resa sig och komma igen efter en skada, säger Carolina, och berättar om sina tuffa skadeperioder.

När världsstjärnan lade ner sjukampen 2008 och satsade på längdhopp blev hon starkt ifrågasatt.
– Det gäller att våga testa saker. Jag har också tackat ja till att vara programledare i teve, och kastat mig in i den branschen. Är man rädd att ramla kan man missa en massa häftiga saker i livet, säger Carolina Klüft, numera verksamhetschef på Generation Pep och trebarnsmamma.

Text och bild: STEFAN HOLGERSSON

Share