Det är marknad i Hagaberg

Christina Korsell startar ny tradition i Hästholmen

Christina Korsell har ordnat marknaden på Hagaberg. Här står hon hos Marita Bjurehed och hennes stickade varor.

HÄSTHOLMEN (LT)

När juli månad närmar sig sitt slut och hösten snart gläntar på dörren är det marknad i Hagaberg i Hästholmen i fem timmar. Den som vill sälja grödor, närprodukter och hantverk… är välkommen att boka ett bord. Drygt tio nappar och Christina Korsell kan fira sin namnsdag i vissheten att ha ordnat en trevlig och välbesökt marknad.

Christina har lyckats att få variation. Det är sällan en marknad innehåller så många olika produkter på så begränsat antal knallar. Det är första gången som lokalerna används så offentligt sedan Christinas övertagande.

Tidigare ägare Ulla och Tomas Hermansson har drivit växthusen och butiken Trädgård & Sånt där många har hittat sina växter.

Fyra hantverkare på Christinas marknad säljer stickat, snidat och smitt. De står alla ute i den inhägnade delen mot Hamngatan.

Marita Bjureheds hobby är att sticka och det är nästan det enda som hon har gjort under pandemin. Populärast är strumpor med en knuten hand. Men hon planerar redan för julen och säljer också sina stickade tomtestrumpor.
– Rätt som det är, är det ju jul igen, säger Marita.

Tommy Roth har börjat med sitt hantverk när han blir pensionär. Han slöjdar i trä och tycker att det är viktigt att ha en sysselsättning. Då är denna hobby bra. Han har bland annat en variant på Ellen Keys berömda bokstege och en bord-bänk-möbel, både i barnstorlek för utebruk och en som är lagom till blomkrukorna i fönstret.

Två av dagens knallar har sitt hantverk som yrke. Silversmeden Pia Bark konstaterar att det är svårt att leva på sitt hantverk.

Hon vill dock inte ge upp sitt yrke, jobbar halvtid som silversmed och halvtid som personlig assistent. På Hagabergs marknad säljer hon smycken av olika slag.

Smeden Johan Rydberg arbetar i järn och hans bord är fullt med smidda ting. Här finns bland annat spikar, krokar, skohorn, ljusstakar och galna tuppar. Allt i Johans egen design. Johan är en van knalle och han jobbar med sina grejer när det blir mellanrum mellan kunderna.

Frida Wilén säljer lammskinn. Hon berättar att Hästholmens Västergård har 57 tackor. Skinnen kommer från gårdens lamm och Tranås Skinnberedning har sedan berett dem.

Tyvärr blir det inte så många lamm i år som planerat. En bagge fungerade helt enkelt inte, konstaterar Frida. Han har varit bra tidigare.

Inne i butiken säljer Hilma Ebbesen och kompisen Emma Caesar också fårprodukter men av helt annat slag. Här är det ost och yoghurt. Klart ätbara varor från Ryket där Hilma är dotter i huset.

Tjejerna har en kylbox bredvid sig men däremot ingen flyttbar frys och därför heller ingen glass. Den är annars årets nyhet på gården.

Många Hästholmabor är på plats redan den första timmen. Tom och Maj-Britt Johansson handlar var sitt fårskinn av Frida i Västergården.
– Ska den ene sitta skönt ska den andre, säger Tom.

Årets marknad är över men man kan fortsätta att handla goda grönsaker hos Hagalund varje onsdag – söndag. En tydlig skylt berättar om dagens skörd. I butiken råder självbetjäning och betalning sker med swish.

Tomater och Physalis eller kapkrusbär, som de också heter, ligger i handgjorda öppna askar av tidningspapper. Ett miljövänligt sätt att slippa plastförpackningar.

Text och bild: KATARINA LJUNGHOLM

Share